China cere o „încetare a focului prin dialog”, după anunțul lui Putin de mobilizare parțială: Suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor ar trebui respectate

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare militară parțială a 300.000 de rezerviști pentru a lupta în Ucraina. Republica Populară Chineză a venit cu îndemn la dialog, pentru detensionarea conflictului.

China a cerut o „încetare a focului prin dialog” după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare militară parțială în mijlocul războiului din Ucraina (citește AICI).

„Solicităm părților relevante să realizeze o încetare a focului prin dialog și consultare și să găsească o soluție care să țină cont de preocupările legitime de securitate ale tuturor părților cât mai curând posibil”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin, într-o conferință de presă de miercuri.

„Susținem întotdeauna că suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor ar trebui respectate, scopurile și principiile Cartei ONU ar trebui respectate, preocupările legitime de securitate ale tuturor țărilor trebuie luate în serios și toate eforturile care conduc la soluționarea pașnică de crize ar trebui sprijinite”, a spus el.

Putin a anunțat mobilizarea și a promis că va folosi „toate mijloacele disponibile” pentru a proteja teritoriul Rusiei, după ce regiunile Ucrainei aflate sub controlul Moscovei au anunțat referendumuri de anexare.

China a refuzat, totuși, să condamne acțiunile Rusiei

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Mao Ning, a cerut și el încetarea focului prin dialog.

„Facem apel la părțile implicate să obțină o încetare a focului prin dialog și negociere și să găsească o modalitate de a satisface preocupările legitime de securitate ale tuturor părților implicate cât mai curând posibil. De asemenea, sperăm că comunitatea internațională va crea condițiile și spațiul pentru asta.”, a spus ea.

China a refuzat să condamne acțiunile Rusiei, dar a declarat în repetate rânduri că sprijină suveranitatea tuturor țărilor.

China și Rusia s-au apropiat în ultimii ani datorită relației lor „fără limite”.

Săptămâna trecută, președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu omologul său Putin în Uzbekistan, la un summit regional cu alți lideri asiatici, în care au cerut o nouă „ordine internațională” care să conteste influența occidentală, scrie Al Jazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel