Cehia, manifestaţie anti-rusească

Bogdan Cotigă / 21 aug 2018 / 06:13 Salveaza PDF Comentarii
kremlin
Descriere foto: kremlin

Aproximativ 300 de persoane au manifestat luni în faţa ambasadei Rusiei la Praga, cu o zi înainte de a fi marcată împlinirea a 50 de ani de la înăbuşirea de către tancurile sovietice a mişcării reformatoare 'Primăvara de la Praga'.

'Nu vom uita niciodată' sau 'Stop imperialismului rus' au fost două dintre bannerele manifestanţilor, care s-au reunit la chemarea mai multor ONG-uri, cu steaguri cehe, ucrainene ori ale UE şi NATO. 'Aveam 13 ani la acel moment, părinţii mei au fost persecutaţi întreaga viaţă, tatăl meu a semnat manifestul Carta 77 pentru drepturile omului. Vreau ca măcar copiii mei să aibă o viaţă mai bună', a declarat, pentru AFP, Klara Glancova, care purta o pancartă cu mesajul : 'Nu voi uita niciodată. Nu voi tăcea'. 'Există desigur paralele între invazia comunistă sovietică din 1968 şi situaţia de azi în care Rusia este practic dominată de oligarhi', a spus Vaclav Bozdech, venit la miting cu un drapel ucrainean.

Situația din Crimeea, similară

Prezent la manifestaţie, Mustafa Djemilev, liderul tătarilor din Crimeea, peninsulă anexată de Moscova, a denunţat ceea ce a numit un 'caracter expansiv şi agresiv' al fostei URSS şi al Rusiei. 'Acolo, în spatele acestui gard, există mereu oameni care gândesc în acest mod', a spus el, indicând spre clădirea ambasadei, înconjurată cu prilejul mitingului de bariere metalice şi apărată de poliţişti.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24