Președintele Curții Europene pentru Drepturile Omului, Jean-Paul Costa, a transmis printr-un comunicat de presă un punct de vedere față de cazul judecatorului CEDO Corneliu Bârsan, a cărui soție, judecătoarea Gabriela Barsan de la ÎCCJ, este acuzată de DNA de trafic de influență.
“Curtea este îngrijorată că, prin percheziționarea domiciliului judecătorului român, ca parte a unei investigații ce vizează suspiciuni referitoarea la soția sa, reglementările privind imunitatea s-ar putea să nu fi fost respectate”, se mentionează în comunicatul de presă. În comunicat se mai menționeaza și că CEDO a solicitat Guvernului român să arate dacă are temeiul necesar pentru a cere Curții să ridice imunitatea judecatorului.
Declaratia Presedintelui Curtii Europene pentru Drepturile Omului
Presedintele Curtii doreste sa clarifice pozitia referitoare la acordarea de imunitati judecatorilor Curtii Europene pentru Drepturile Omului, in urma unor intrebari aparute in legatura cu perchezitionarea domiciliului unui judecator, in tara sa de origine, de catre procurori.
Imunitatile judecatorilor Curtii Europene pentru Drepturile Omului sunt acoperite de cel de-al 6-lea Protocol al Acordului General privind Privilegiile si Imunitatile la nivelul Consiliului Europei si de Articolul 51 al Conventiei Europene pentru Drepturile Omului. Imunitatile sunt, de asemenea, valabile pentru sotii/sotiile acestora si copiii minori.
Astfel de imunitati reprezinta o componenta esentiala a independentei justitiei in statul de drept si sunt valabile pentru judecatorii fiecarei instante internationale. In contextul anume al Conventiei Europene pentru Drepturile Omului, ele trebuie sa functioneze pentru a permite judecatorilor sa-si duca la indeplinire atributiile in conformitate cu independenta si impartialitatea pe care acel instrument le pretinde de la ei.
Curtea este in ingrijorata ca, prin perchezitionarea domiciliului judecatorului roman, ca parte a unei investigatii ce vizeaza suspiciuni referitoarea la sotia sa, reglementarile privind imunitatea s-ar putea sa nu fi fost respectate. Curtea a solicitat Guvernului roman sa arate daca are temeiul necesar pentru a cere Curtii sa ridice imunitatea judecatorului. Conform termenilor Articolului 4 din cel de-al 6-lea protocl, numai plenul Curtii este indreptatit sa ridice imunitatea unui judecator.
In acest moment, nicio solicitare de ridicare a imunitatii nu a fost prezentata Curtii.
Citește și:
CSM a respins plângerea judecătoarei ÎCCJ Gabriela Bîrsan privind percheziţionarea locuinţei
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu