CEDO, decizie pilot închisori împotriva României

Decizia CEDO UPDATE 11:03: Condiţiile de detenţie din penitenciarele din România contravin Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului şi arată o disfuncţionalitate structurală care necesită adoptarea de măsuri generale de către stat, a decis marţi Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. România are la dispoziție șase luni pentru a veni cu un plan concret.

CEDO a decis că România trebuie să plătească 16.000 de euro despăgubiri morale şi 1.850 de euro cheltuieli de judecată, după ce instanţa europeană a fost sesizată de Daniel Arpad Rezmiveş, Laviniu Moşmonea, Marius Mavroian şi Iosif Gazsi în legătură cu condiţiile din închisorile din România.

ȘTIREA INIȚIALĂ:


Curtea Europeană a Drepturilor Omului va condamna România din cauza condițiilor precare de detenție, urmând să pronunțe marți o decizie pilot.

Pe rolul Curții, decizia este anunțată pentru marți, 25 aprilie, cauza fiind Rezvimes și alții împotriva României.

Petenții în cauză care figurează marți pe rolul CEDO sunt Daniel Arpad Rezvimes, Marius Mavroian, Laviniu Mosmonea și Iosif Gazsi.

Potrivit unui comunicat al CEDO, “cazul privește condițiile de detenție din închisorile românești și situația condițiilor de arest preventiv din cadrul poliției”.

Aceștia s-au plâns în mod special de supraaglomerare, de lipsa spațiilor și a condițiilor proaste de igienă a toaletelor, de lipsa luminii naturale, a ventilației slabe și de calitatea nesatisfăcătoare a hranei și a facilităților din închisorile în care au fost sau încă sunt încarcerați, conform sursei citate.

CEDO a mai pronunțat o hotărâre pilot împotriva României, în anul 2010, în cauzele privind restituirea proprietăților naționalizate de comuniști.

Statului roman i-au fost acordate atunci 18 luni să ia măsuri pentru remedierea problemei retrocedărilor. 

Din 2007 până la 31 decembrie 2016, CEDO a pronunţat 153 de hotărâri în care a constatat încălcarea de către statul român a art. 3 Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale ca urmare a condiţiilor inadecvate de detenţie suferite de reclamanţi.
 
Totalul despăgubirilor acordate de CEDO prin aceste hotărâri se ridică la 1.607.720,75 EUR.
 
Din 1 ianuarie 2017 până în prezent, CEDO a pronunţat 9 hotărâri în materia condiţiilor de detenţie, cuantumul despăgubirilor acordate fiind de 52.766 EUR. 
 
[citeste si]


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel