„Colaps total”: Putin a anulat o întâlnire cu generalii săi după cea mai mare înfrângere a armatei ruse de la începutul războiului

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Vladimir Putin a amânat întâlnirile de la Soci cu conducerea Ministerului Apărării după ce armata rusă din regiunea Harkov a suferit cea mai mare înfrângere de la începutul războiului.

Vladimir Putin, care a schimbat comanda de două ori de la începutul războiului din Ucraina, nu mai vrea să-și vadă generalii.

Liderul Kremlinului a amânat întâlnirile de la Soci cu conducerea Ministerului Apărării, după ce armata din regiunea Harkov a suferit cea mai gravă înfrângere de la începutul războiului, notează The Moscow Times.

Timp de o săptămână, Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să recucerească 3.000 de kilometri pătrați, a declarat duminică comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni. După ce a spart frontul, armata rusă a părăsit în câteva zile teritoriul pe care îl capturase de aproximativ trei luni cu mii de victime.

Retragerea armatei ruse de la Izium și Kupiansk este un „colaps total”, spune Phillips O'Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St. Andrews din Scoția.

Separatiştii proruşi recunosc că întâmpină o "'situaţie dificilă în estul Ucrainei

Unul dintre principalii lideri ai separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, Denis Puşilin, a recunoscut luni o situaţie "dificilă" pe front în faţa contra-ofensivei ucrainene, dar a susţinut că forţele ruse "rezistă", informează AFP.

Aceste declaraţii intervin după ce armata ucraineană a revendicat importante recuceriri teritoriale în ultimele zile în faţa trupelor Rusiei, în special în regiunea Harkov, în nord-est, dar şi în sud şi în est.

"Situaţia rămâne dificilă. Adversarul încearcă să distrugă infrastructurile critice şi civile", a declarat Puşilin pentru postul de televiziune rus Rossia 24, evocând "bombardamente masive".

Acest responsabil, care conduce "republica" proclamată unilateral de separatişti la Doneţk, a informat de asemenea despre atacuri ucrainene asupra oraşului Liman, în est.

Potrivit lui Puşilin, forţele ruse şi cele proruse "rezistă", iar situaţia, chiar dacă "dificilă", rămâne "sub control". El a susţinut de asemenea că forţele ruse şi proruse "avansează în unele zone", fără a le numi.

Armata ucraineană a anunţat iniţial o contra-ofensivă în sud, înainte de a realiza în timpul săptămânii trecute o contra-ofensivă fulger în regiunea Harkov, forţându-i pe soldaţii ruşi să se retragă spre alte poziţii.

Luni, forţele ruse au afirmat că au bombardat zone recuperate de Ucraina nu departe de Harkov, în sectoarele Kupiansk şi Izium. 

O parte din trupele Ucrainei a ajuns la granița cu Rusia. Radu Tudor: "Au dat bir cu fugiții. Sunt imagini incredibile"

Forțele de apărare ucrainene au reușit să elibereze o suprafață foarte mare din teritoriul Ucrainei, iar unele grupări au ajuns până la frontiera cu Rusia. 

În regiunea Harkov armata ucraineană a creat un culoar care le-a permis unor forțe de eliberare ucrainene să ajungă până la frontiera cu Rusia. Mai exact, este vorba despre punctul de trecere Hoptivka. 

"Ministrul Apărării din Ucraina a postat și un mesaj oficial: "Contraofensiva este în desfășurare în Harkov. Zeci de sate și orașe au fost eliberate deja. Armata ucraineană a ajuns la punctul de trecere Hoptivka, la granița 'statului terorist'. Ucraina își va restaura integritatea teritorială, inclusiv Donbasul și Crimeea. Pregătiți-vă să înotați, ocupanților!" este mesajul postat, conform Antena 3. 

De asemenea, a fost postat și un videoclip în care trupele ucrainene mută câteva semne de circulație, la punctul de trecere menționat anterior. 

"Sunt imagini incredibile, în această seară, transmise pe Twitter, de forțele ucrainene eliberatoare care au alungat invadatorii ruși și au ajuns până la frontiera cu Rusia. În ultimele șapte zile au fost eliberați peste 3000 de kilometri pătrați din teritoriul ucrainean. Elementul cel mai interesant din această ofensivă ucraineană este faptul că trupele invadatoare ruse fug mâncând pământul. Abandonează armamentul din dotare și fug. Primarul din Belgorod, care este primul oraș după graniță, în Rusia, spune că mii de ruși au fugit de pe teritoriul Ucrainei, au dat bir cu fugiții" a spus Radu Tudor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel