Deschiderea unui geam (sau a unei uși) într-un avion în zbor este, din punct de vedere fizic și mecanic, aproape imposibilă, iar dacă s-ar întâmpla într-un scenariu ipotetic, consecințele ar fi extrem de grave. În 2018 a existat un caz care s-a terminat tragic, când geamul s-a spart.
Dacă geamul unui avion ar putea fi deschis în zbor, ar fi o catastrofă: depresurizare, pericol pentru viața pasagerilor, și afectarea structurii aeronavei. Din fericire, avioanele moderne sunt proiectate pentru a preveni astfel de situații, iar deschiderea accidentală sau intenționată a unui geam este practic imposibilă.
Dar să luăm un scenariu ipotetic. Dacă ipotetic s-ar deschide geamul unui avion în zbor primul efect ar fi o depresurizare rapidă. Avioanele de pasageri zboară la altitudini de aproximativ 10.000–12.000 de metri, unde presiunea aerului este mult mai mică decât la nivelul solului. Cabina este presurizată pentru ca pasagerii să poată respira normal. Dacă un geam s-ar deschide, ar avea loc o depresurizare bruscă, iar aerul ar ieși violent din cabină. Fără mască de oxigen, oamenii pot pierde cunoștința în câteva secunde.
Iar mai apoi este riscul de a fi aspirat afară. Diferența de presiune ar putea „aspira” obiecte sau chiar persoane aflate în apropierea deschiderii în afara avionului, așa cum s-a întâmplat în unele accidente rare.
În 2018 motorul avionului unei curse Southwest Airlines a explodat, iar fragmente au spart geamul. Din păcate o pasageră a fost „aspirată” pe jumătate afară din avion. Ceilalți pasageri au depus eforturi colosale pentru a o trage înapoi. S-a reușit abia după ce piloții au coborât din altitudine și au încetinit viteza. Din păcate pentru aceasta fost prea târziu, femeia decedase. Avionul a aterizat în cele din urmă de urgență cu un singur motor fără să mai existe alte victime. Incidentul a avut loc în Philadelphia, fiind o cursă în SUA între New York iar destinația ar fi trebuit să fie Dallas. Acesta este un caz foarte rar în care geamul s-a spart, dar nu a fost deschis manual, ci din cauza exploziei motorului.
Un alt pericol ar fi temperaturi extreme. La acea altitudine, temperaturile pot ajunge la -50°C. Aerul rece ar intra instant în cabină, provocând șoc termic.
De ce nu se poate deschide un geam sau o ușă în zbor? Pentru că Geamurile și ușile sunt construite să reziste la diferențe de presiune uriașe. O ușă de avion, spre exemplu, este presată cu mii de kilograme de forță din interior spre exterior. Ea practic nu poate fi deschisă manual în zbor.
Iar geamurile sunt fixe, din mai multe straturi de material extrem de rezistent, și nu sunt făcute să se deschidă deloc, nici la sol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu