EXCLUSIV  Ce se află pe masa președintelui. ”Fac un apel de urgență către Iohannis: NU promulgați Legea care aduce MOARTEA!”

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Senatorul Marius Marinescu trage un semnal de alarmă.

Senatorul Marius Marinescu îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge modificarea Legii nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor.

Parlamentul a distrus Legea spațiilor verzi. Dacă Legea va fi promulgată de președintele Iohannis, primăriile vor putea permite construirea pe majoritatea spațiilor verzi proprietate privată.  

Astăzi, în România, mai mulți oameni mor din cauza poluării decât de Covid-19. Pe masa președintelui Iohannis se află la promulgare o lege care aduce moartea. Prin aceasta se va micșora suprafața de spații verzi, va crește poluarea și implicit numărul deceselor. Comisia Europeană trage un semnal de alarmă cu privire la poluarea din România, care este cauza a peste 23.000 de morți anual. România este în procedura de infringement din cauza poluării în București, Iași, Brașov”, a declarat Marinescu.

Parlamentul a adoptat o Lege criminală care dă posibilitatea primarilor să aprobe autorizații de construcție pe spații verzi - proprietate privată. De asemenea, s-a modificat Legea spațiilor verzi nr.24/2007 prin Legea adoptată de Parlament pe 16 octombrie 2020. Prin urmare, în toate orașele din țară se vor pierde mii de hectare de spații verzi. În București, în 1989, erau aproximativ 3600 de hectare, în momentul de față, din cauza primarilor corupți au rămas doar 1500 de hectare de spații verzi, a menționat Marinescu.

Parcurile Herăstrău, Politehnicii, IOR, Tineretului și Plumbuita, ÎN PERICOL!

Dacă Legea va fi promulgată de către președintele Iohannis, în București se vor mai pierde cel puțin 200 de hectare de spații verzi, reprezentând parcuri: Herăstrău, Politehnicii, IOR, Tineretului și Plumbuita. Dacă anual mor în Capitală circa 9.000 de persoane, în viitor numărul lor va fi mai mare. Conform Comisiei Europene, ar fi trebuit ca până în anul 2011 suprafața de spații verzi pe cap de locuitor să fie 26 de metri pătrați și să fie întocmit Registrul spațiilor verzi. În momentul de față avem doar 7,5 mp pe cap de locuitor și nu este întocmit nici Registrul de care am amintit. a spus Marinescu.

În consiliile locale din toate sectoarele Capitalei s-au aprobat PUZ-uri care dau posibilitatea de a fi schimbată destinația a circa 600 de hectare de spații verzi. În aceste 600 de hectare sunt cuprinse și parcurile Herăstrău, Politehnicii, IOR, Tineretului și Plumbuita. Fac un apel de urgență către președintele Iohannis! Nu promulgați Legea care aduce moartea! a spus Marinescu.

Domnule președinte Klaus Iohannis, trimiteți la Curtea Constituțională această lege criminală, care încalcă Constituția, respectiv Articolul 34, dreptul garantat la ocrotirea sănătății și Articolul 35, dreptul la un mediu sănătos.

Domnule președinte, salvați viața, salvați ecosistemul! Stopați mafia retrocedărilor, mafia imobiliarelor și mafia defrișărilor!

Domnule președinte, convocați CSAT și stabiliți o strategie prin care Executivul să declare de utilitate publică parcurile, pădurile din jurul localităților și ariile protejate! a concluzionat pentru DC News, senatorul Marius Marinescu, autor al Legii 170/2008 privind declararea de utilitate publică a Parcului Bordei. Senatorul Marius Marinescu, în 2007, a introdus amendamente în Legea 24/2007, prin care a interzis construcțiile în parcuri.

Asociaţia Peisagiştilor din România a luat atitudine

De asemenea, Asociaţia Peisagiştilor din România a publicat pe site-ul său o solicitare adresată preşedintelui Iohannis, prin care îi cere acestuia să nu promulge legea adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, în data de 13 octombrie, "deoarece în textul formei trimise spre promulgare s-au strecurat grave erori materiale, iar unele dintre acestea fac ca prevederi ale legii să fie neaplicabile".

Asociaţia Peisagiştilor din România mai spune că "excluderea categoriilor de spaţii verzi 'parc istoric sau grădină istorică', precum şi 'scuar sau parc de buzunar' este deosebit de gravă, acestea ieşind de sub protecţia legii" din cauza unor erori materiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel