Ce riscă Joe Biden după descoperirea documentelor ”furate”

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Primul scandal judiciar al președinției lui Joe Biden.

Avocații președintelui SUA, aparent fără știrea acestuia, au predat Departamentului de Justiție câteva documente potențial confidențiale care conțin rapoarte de informații despre Ucraina, Iran și Regatul Unit, datând din anii în care Biden a fost adjunct al lui Obama, în special între 2013 și 2017.

Conform legii numită Presidential Records Act, acest material trebuie considerat proprietate guvernamentală și, prin urmare, trebuia returnat de oricine care deține funcții publice, chiar dacă este președintele Statelor Unite. Este același motiv pentru care Donald Trump este investigat.

La ce riscuri se expune actualul chiriaș al Casei Albe?

Diferențele dintre Trump și Biden

Principala diferență față de predecesorul său este auto - raportarea, după ce think tank-ul Penn Biden Center a raportat de la Washington, echipa de avocați a lui Biden a prezentat totul autorităților judiciare, scrie Inside Over.

O colaborare care nu a existat niciodată din partea magnatului Trump, așa cum a demonstrat raidul brusc al FBI-ului din vara trecută asupra reședinței Mar-a-Lago, datorită căruia au fost recuperate 33 de cutii cu peste 300 documente. ”Când va face FBI același lucru în casele lui Joe Biden?” a întrebat fostul președinte comentând știrile referitoare la succesorul său.

Trump a văzut întotdeauna această investigație ca pe o răzbunare. Biden, în schimb, a reacționat aproape uluit, sigur de o rezoluție între avocații săi și sistemul de justiție. Dar, cu noua majoritate a GOP din Cameră, repercusiunile politice – mai degrabă decât judiciare – ar putea fi catastrofale în ceea ce privește reputația și comunicarea.

Decizia

Ultimul cuvânt îi aparține procurorului general Merrick Garland, chemat să decidă dacă deschide sau nu o anchetă federală. Impactul asupra anchetei în care este implicat Trump va fi minim, întrucât deja a fost desemnat procurorul special, Jack Smith, care va fi responsabil să stabilească, într-un mod complet independent, dacă se va proceda sau nu la rechizitoriul care va fi decretat de către Marele juriu.

Cu toate acestea, în cazul în care Departamentul de Justiție ar considera cazul urmărit penal pe baza probelor strânse, ar rămâne faptul că fiecare președinte în deplină calitate se bucură de imunitate penală pe durata mandatului său.

Este probabil aceeași rațiune urmată de fostul director FBI, Robert Mueller în lunga anchetă Russiagate, din care Trump a fost achitat.

Poate că poporul american ar fi trebuit să știe

”Știau asta cu o săptămână înainte de alegeri. Poate că poporul american ar fi trebuit să știe. Cu siguranță știau despre raidul din Mar-a-Lago cu 91 de zile înainte de aceste alegeri, dar ar fi fost bine dacă țara ar fi știut pe 2 noiembrie că există documente clasificate la Biden Center. Casa Albă este avertizată: va exista o înrăutățire semnificativă a polarizării politice în Statele Unite și administrația Biden, învăluită în primul său scandal, poate major, ar putea plăti prețul”, a subliniat cu furie deputatul Jim Jordan, care, în calitate de noul președinte al Comisiei Judiciare a Camerei, a promis înființarea unei subcomisii parlamentare împotriva utilizării politice a guvernului federal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel