EXCLUSIV  Ce riscă mamele care-și abandonează copiii. Av. Bărbuceanu: Tentativă de omor!

Femeile care își abandonează copiii riscă pedepse aspre și decăderea din drepturile părintești. Avocatul Bogdan Bărbuceanu explică însă care sunt situațiile cele mai grave. 

Avocatul Bogdan Bărbuceanu a explicat, în exclusivitate pentru DCNews, ce riscă o mamă care își abandonează copilul. Statul prevede pedepse aspre, în funcție de situație. 

”Dacă bebelușul este expus unui pericol, atunci putem vorbi chiar despre tentativă de omor și există, în practica judiciară, astfel de cazuri prin care un copil a fost lăsat într-un tomberon, salvat desigur de diverse persoane, dar e tentativă de omor. Sau dacă a fost lăsat pe timpul iernii afară și dacă îi pune viața în pericol - n.r. ca în cazul bebelușului de doar 3 zile, găsit abandonat astăzi. Deci, din punct de vedere penal, vorbim despre tentativă de omor, iar, din punct de vedere civil, mama este decăzută din drepturile părintești. 

Dreptul de a mai fi mamă

Există instituții specializate cum este Direcția de Protecție a Copilului care sesizează instanța de judecată și solicită motivat decăderea din drepturi părintești, precum și măsuri de plasament de urgență față de acel copil. Măsurile se aplică față de copilul în speță. Asta nu înseamnă că femeia nu ar mai putea fi mamă, dar, în privința copilului pe care l-a abandonat, Direcția solicită decăderea din drepturile părintești. 

Dacă se comportă cu un alt copil ca și cu un copil normal atunci poate să crească acel copil. Legea nu interzice treaba aceasta. Dacă e decăzută din drepturile părintești atunci e decăzută față de copilul în cauză, pe care l-a abandonat. Sau dacă are și alți copii la momentul comiterii faptei, atunci se va întocmi un raport de către autorități, iar, dacă acesta nu iese în regulă, atunci îi pot fi luați și ceilalți copii. Asta nu înseamnă că nu mai poate fi părinte în viitor. 

Condamnare cu executare

Tentativa la omor se pedepsește cu jumătate din cuantumul pedepsei pentru omor. Sigur, se aplică și criterile de individualizare a pedepsei, antecedentele, etc. Dar pentru tentativa de omor 100% va fi condamnată penal cu executare, iar pedepsele se duc până la șapte ani, cam așa”, a completat avocatul Bogdan Bărbuceanu în exclusivitate pentru DCNews

VEZI ȘI: Femeia care și-a abandonat bebelușul în cutie de carton, infirmieră la un spital

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel