EXCLUSIV  Ce nu s-a văzut la televizor de la Serbarea de la Putna unde au participat și Patriarhul Daniel, Ioan Aurel Pop, Sebastian Burduja / Reportaj video

Foto: Ioan Radu Gava
Foto: Ioan Radu Gava

În perioada 14-16 august 2021 a avut loc „Serbarea de la Putna 150. Continuitatea unui ideal“.

La Mănăstirea Putna, în perioada 14-16 august 2021, s-au aniversat 150 de ani de la Prima Serbare a românilor de pretutindeni, organizată în 1871 de generația lui Mihai Eminescu, Ioan Slavici și Ciprian Porumbescu. 

Tineri din mai multe asociații studențești au format un comitet de inițiativă prin care au organizat evenimentul „Serbarea de la Putna 150. Continuitatea unui ideal“. Asemeni junilor de la 1871, tinerii din prezent au depus o candelă de argint pe mormântul lui Ștefan cel Mare. La eveniment s-au raliat Consiliul Județean Suceava, Patriarhia Română și Academia Română.

Manifestările din 14-16 august au fost deschise de însuși Preafericitul Patriah Daniel, iar printre cei prezenți s-au aflat Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, Alexandru Zub, Ana Blandiana, Gheorghe Flutur și Sebastian Burduja.

Congresul aniversar studențesc

După depunerea candelei de argint, în seara zilei de 16 august 2021, tinerii au participat la congresul aniversar studențesc. Acolo, aceștia au avut ocazia să poarte un dialog cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cu președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, dar și cu alte personalități din România și de peste hotare. Totodată, liderii asociațiilor studențești au ținut discursuri în care și-au exprimat crezurile și dorințele pentru un viitor mai bun, mai prosper și mai fericit.

În același timp, la congresul studențesc a fost prezent și Alexandru Zub, istoric, membru al Academiei Române, cel care în 1967, în plină epocă comunistă, a avut curajul să organizeze la Putna o mare manifestare studențească, cu prilejul a 500 de ani de la urcarea pe tron a lui Ștefan cel Mare. Din cauza faptului că a organizat acel eveniment, Alexandru Zub a fost condamnat la 10 ani de temniță, din care a executat 6, ca deținut politic.

La lăsarea serii, studenții s-au îndreptat către Dealul Crucii, locul din care, potrivit legendelor, Ștefan cel Mare ar fi tras cu arcul și ar fi țintit exact în locul în care astăzi se află altarul Mănăstirii Putna. Având la ei torțe, aceștia au scris pe Dealul Crucii numărul 150, pentru a marca cei 150 de ani trecuți de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel