Ce au vorbit ministrul de Externe și secretarul general al ONU, la New York

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a avut vineri, la New York, o întâlnire cu secretarul general al ONU, Jan Eliasson, în care a discutat despre contribuţia României la activităţile organizaţiei mondiale, el evidenţiind şi interesul pentru o mai bună reprezentare cu personal românesc, inclusiv în poziţii de nivel, în departamentele ONU.

'În întâlnirea cu Secretarul general adjunct al ONU, Jan Eliasson, au fost trecute în revistă temele principale de pe agenda organizaţiei mondiale şi contribuţia României la activităţile acesteia. Ministrul Comănescu a evidenţiat în context interesul României pentru o reprezentare mai bună, inclusiv în poziţii de nivel, în departamentele şi organismele ONU', evidenţiază un comunicat MAE transmis AGERPRES.

De asemenea, Comănescu a mai avut vineri întâlniri, în marja Adunării Generale a ONU, cu miniştrii afacerilor externe din Oman şi Mozambic, cu secretarul general al Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) şi cu secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN).

Oficialul român a participat, de asemenea, la o reuniune informală a miniştrilor de externe din statele membre OCEMN. În cadrul reuniunii OCEMN, ministrul Lazăr Comănescu a subliniat importanţa continuării procesului de eficientizare a organizaţiei prin convenirea de proiecte concrete, în special în domeniul transporturilor, energiei, infrastructurii, cu implicarea mediului de afaceri, care să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a regiunii. A evidenţiat că o interacţiune mai substanţială cu partenerii de cooperare ai OCEMN, cu precădere Uniunea Europeană, este în măsură să contribuie la impulsionarea consolidării cooperării economice în bazinul Mării Negre, relatează sursa citată.

În întrevederea cu secretarul general OCEMN, ambasadorul Michael Christides, au fost abordate aspecte privind eficientizarea activităţii organizaţiei, pregătirea Summit-ului aniversar OCEMN din 2017, implementarea Agendei Economice 2012, precum şi interacţiunea mai aprofundată OCEMN-UE.

În discuţia cu Secretarul general al Consiliului de Cooperare al Golfului, Abdul Latif bin Rashid Al Zayani, a fost reafirmată dorinţa României de consolidare a relaţiilor politice şi economice cu statele membre ale CCG. Au fost abordate, totodată, problematica securităţii regionale, cu accent pe Siria, Daesh, Yemen, şi Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, menţionează comunicatul MAE.

În întrevederea cu ministrul Afacerilor Externe şi cooperării al Republicii Mozambic, Oldemiro Julio Marques Baloi, discuţia s-a axat pe posibilităţile de revigorare a relaţiilor bilaterale, îndeosebi economice, şi de intensificare a cooperării în cadrul multilateral.

În discuţia cu ministrul Afacerilor Externe al Sultanatului Oman, Yusuf bin Alawi bin Abdullah, a fost evidenţiată dorinţa de aprofundare a cooperării între cele două state, atât pe palier politic, cât şi economic. Cei doi demnitari au avut şi un schimb de opinii cu privire la situaţia din Orientul Mijlociu, mai arată sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel