Urmărește emisiunea live


CCR contrazice Înalta Curte și blochează instanțele

După ce Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că se pot combina dispozițiile din legi succesive pentru stabilirea legii penale mai favorabile, combinate pe instituții autonome, Curtea Constituțională a decis, marți, că nu pot fi combinate dispoziții din legile succesive, scrie luju.ro. CCR impune, practic, aplicarea globală a dispozițiilor legale.

Concret, forul condus de Augustin Zegrean, șeful CCR care nu de mult declara că măreția dreptului constă în faptul că acesta poate fi interpretat, a stabilit că aplicarea art. 5 din Codul penal este constituțională doar dacă luarea unei decizii este rezultatul unei interpretări globale, nu a unei interpretari pe instituții autonome.

Decizia a fost luată în unanimitate de judecătorii CCR.

Aceasta răstoarnă practic hotărârea ICCJ și obligă la aplicarea globală a prevederilor legale în ce privește art.5 din Codul penal, interzicând combinarea prevederilor din legi succesive în stabilirea și aplicarea legii penale mai favorabile.

Conform luju.ro, judecătorii CCR și-au depășit competențele de analiză și au intrat într-un domeniu care revine exclusiv ICCJ, acela al interpretării legilor.

Citește și: Zegrean, despre sesizarea lui Ponta pe numele lui Băsescu


Mai mult, CCR prin decizia de a "schimba" hotărârea Înaltei Curți, încalcă și o tradiție constantă din Dreptul român, care stabilește ca prescripția răspunderii penale este instituție autonomă față de instituția pedepsei.

Decizia CCR ar putea fi însă lipsită de efect, din moment ce hotărârea Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală din ICCJ privind aplicarea legii penale mai favorabile în cazul prescripției răspunderii penale a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 30 aprilie 2014. De atlfel, în toate ipotezele, decizia Inaltei Curți de Casație și Justiție va fi cea care se va aplica, fiind lege penală mai favorabilă, în comparație cu decizia CCR.

Din comunicatul CCR din data de 6 mai 2014: În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.5 din Codul penal sunt constițutionale în măsura în care nu permit combinarea prevederilor din legi succesive în stabilirea și aplicarea legii penale mai favorabile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel