Cazul Caracal și legătura cu trupele americane de la Deveselu. Ce spune politologul Cristian Pîrvulescu

bază Deveselu
bază Deveselu

Politologul Cristian Pîrvulescu a comentat o posibilă implicare a soldaților americani de la Deveselu în cazul Caracal, informație răspândită în ultimul timp.

Cristian Pîrvulescu spune că legătura dintre cazul de la Caracal și baza NATO de la Deveselu este o pură teorie a conspirației de care Federația Rusă se folosește, cazul românesc nefiind unic. Acesta a dat exemplul unei anchete de viol din Lituania, unde trupele NATO au fost acuzate că au abuzat o fată, informațiia fiind de fapt un ”fake news”.

„Deși scandalul Caracal este un caz românesc, acest gen de teorie a conspirației a fost folosită în multe alte părți unde se află trupele NATO, nu neapărat americane. Întâmplarea face că la Deveselu se află și trupe americane.

Observau și cei de la Direcția de Dezinformare de la Comisia Europeană, cei care promovează aceste idei sunt în primul rând cei de la un site apropiat și finanțat de guvernul rus, care încearcă să sugereze că există conspirații americane peste tot.

Această idee a unei conspirații la Deveselu prinde. Așa cum a prins și în Lituania cazul unui viol din 2017, când trupele germane NATO au fost acuzate că ar fi fost de vină. Acolo era vorba de o tânără de origine rusă care ar fi fost violată de soldații germani iar autoritățile italiene au ascuns toate aceste fapte. Este o informație falsă. Așa cum nu este o informație verificată aceasta din România”, a declarat politologul Cristian Pîrvulescu, la Digi 24.

Pîrvulescu: Oamenii cred în conspirații

Totodată, aducerea bazei militare NATO de la Deveselu în cazul de la Caracal, a fost o „idee sistematică care a fost reluată permanent”, adaugă politologul.

„Nu știu dacă vorbim mereu de un plan sau pur și simplu este modul în care teoria conspirației funcționează. Oamenii cred că există conspirații. Am căzut în această capcană și am fost educați în spiritul teoriei conspirației. Inclusiv școala pe care am făcut-o ne-a sugerat că au existat conspirații.

Uneori ele există, dar de cele mai multe ori sunt politicieni, jurnaliști sau alte persoane care vor să manipuleze și să folosească un anume eveniment pentru a obține un anume rezultat”, a mai precizat Pîrvulescu.

Acesta a concluzionat, precizând că un scandal de asemenea amploare, precum cel de la Caracal, „poate să destabilizeze un guvern și să ducă la alegeri anticipate”.

„Într-o țară normală după astfel de cazuri sunt demisii importante, dar România nu este o țară normală”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel