EXCLUSIV  Cât durează procesul de formare al unui câine-polițist. Robert Dorobanțu: Unde rămân patrupezii după formare

Pexels.com
Pexels.com

Robert Dorobanțu a fost prezent în emisiunea DC Anima, realizată de Tudor Tim-Ionescu, și ne-a spus care sunt pașii prin care un câine-polițist își termină procesul de selecție. Chiar el a schimbat mai mulți câini, cu unul dintre aceștia neexistând compatibilitate.

„La 3 - 4 luni îl primești tu, ca polițist. La Sibiu, faci un curs de predresaj unde te învață cum să dai startul cățelului și cum să-l apropii de tine. Ulterior, te întorci la unitatea din care faci parte, unde faci printre altele și 2-3 ore de antrenament minim pe zi cu acel cățel. Aceste ore sunt dedicate cățelului din programul de lucru. Începi să faci lucrurile progresiv, de la ușor la mai greu în curtea unității. După, ieși cu el în oraș, îl expui la diverși excitanți și te duci în zonele în care lucrezi la propriu cu el. Dacă lucrezi în Portul Constanța, atunci îl duci acolo și îl antrenezi. După un an, ajungi cu cățelul la un curs de calificare care durează 4 luni. La final se dă câte o testare. Nu e obligatoriu să treci, dar acolo e evaluat cuplul, nu câinele sau omul. E vorba despre relația pe care o dezvolți cu câinele în lunile pe care le-ai avut la dispoziție”, a spus polițistul, la DC Anima.

„Am avut 5 câini - cu unul nu a mers”

„Eu am avut 5 câini. Cu unul nu a mers, nu a fost ce trebuia. După prima lună am zis stop și l-am preluat pe al doilea. Se întâmplă, e o chestiune uzuală. E foarte bine că se întâmplă pentru că nu poți scoate din 10 câini 10 câini-polițiști.

Următorii 7-8 ani vei lucra cu el”, a mai spus Robert Dorobanțu, la DC Anima.

Unde rămân câinii-polițiști după formare?

„Ei rămân la padoc, dar îi poți lua acasă. E o problemă la transport, de obicei. Se subînțelege că ai avea nevoie de o autospecială de poliție pentru transport. Sunt o grămadă de polițiști care își țin câinii acasă, o parte o fac și din lipsă de spațiu de la IPJ. Primul câine l-am avut acasă, dar locuiam și pe raza secției unde lucram. Cu el mă duceam la instructaj, cu el mă duceam să-mi iau pistolul”, a încheiat invitatul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel