EXCLUSIV  Când vor scădea prețurile locuințelor din România și marea modificare din Noua Casă. Nancu (FNGCIMM) vine cu o veste excelentă

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Dumitru Nancu, directorul FNGCIMM, a vorbit, în cadrul interviurilor DCNews și DCBusiness, despre programul Noua Casă.

„Noi am făcut mai multe analize. Aici există doi factori, odată factorul geopolitic strategic, să nu uităm, România are graniță de aproape 500 km de război și apetitul românului sau al oricărui investitor este redus în această perioadă pentru că e clar, e greu să achiziționezi o locuință când nu știi ce se întâmplă peste graniță. Al doilea, prețul locuințelor a rămas destul de ridicat. De ce? Pentru că au fost construite în perioada de după pandemie sau înainte, chiar în pandemie, unde, știți foarte bine, prețul lucrărilor de construcții, materialele de construcții, s-au triplat, chiar unele au fost de 10 ori mai mari.

Rata dobânzii, principalul factor

Al treilea factor care este, să spun, principalul factor, este rata dobânzii. În momentul când avem dobânzi ridicate și avem costuri scumpe, e clar că locuințele se vor vinde foarte greu. Vedem ce se întâmplă în Polonia, a fost cea mai mare rată de scumpire a locuințelor în această perioadă. Acum, noi în momentul acesta am consumat cam 5% în prima lună. Sunt vreo 300 de locuințe achiziționate prin programul Noua Casă. La fel ca și la IMM Invest am venit să ieftinim puțin creditul, în sensul că s-au înjumătățit comisioanele la notar. Doi, s-a micșorat comisionul de administrare cuvenit cu Fondul Național de Garantare de la 0,3 la 0,15.

Promisiune de garantare

E singurul program care îți oferă facilități. Unu, cel mai redus avans - 5%. Doi, ai garanție 50% pentru locuințele până în 50.000, 60% pentru locuințele între 70.000 și 140.000 și taxa pe valoare adăugată care este singura de 9% pe creditul ipotecar doar la locuințele achiziționate prin Noua Casă pentru imobile până în 120.000 euro. Eu cred că aceste facilități și, bineînțeles, completate și de faptul că anul acesta beneficiarul programului își poate lua o promisiune de garantare, adică se prezintă la instituția financiar-bancară, i se face un scoring și are un an jumate să-și găsească o locuință conform scoring-ului pe care l-a obținut. Până acum, știți, trebuia să dea un avans, într-o lună trebuia să își găsească acea locuință.

Am făcut și lucrul acesta în sensul că pe perioadă mai mare sperăm să mai scadă prețurile la locuințe, iar ele vor scădea doar atunci când dobânda va scădea și ea, este un lucru foarte clar”, a declarat Dumitru Nancu, directorul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii. 

Urmărește emisiunea completă aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel