Buletin la suprataxă. În Sebiş, cartea de indentitate costă 61 de lei

feies
feies

Consiliul local al oraşului Sebiş, judeţul Arad, a decis plata unei taxe suplimentare la eliberarea cărţii de identitate care se adaugă taxelor oficiale. Astfel, un buletin de Sebiş a ajuns sa coste 61 de lei, asta în timp ce la Curtici, Nădlac, Pecica, Săvârşin, Lipova, Chişineu Criş sau chiar de Arad taxa de eliberare a actului de identitate nu depăşeşte 11 lei, informează AradOn.ro.

Autor: Adi Stroescu

feiesDeşi e vorba de un serviciu naţional, cu tarife fixe, consilierii oraşului arădean i-au dat o amprentă locală: 50 lei în plus. Ghinion pentru locuitorii zonei. Apropierea serviciului de evidenţă a populaţiei de domiciliul lor îi costă mai mult decât pe oricare alt locuitor al judeţului.

Tarif unic în judeţ

Am verificat în majoritatea localităţilor care au acest serviciu pe plan local şi nici o autoritate locală nu percepe o suprataxă pentru eliberarea actului de identitate. Doar cei 4 lei taxa de timbru şi 7 lei care intră în bugetul localităţii respective. Primarul Sebişului, Gheorghe Feieş a motivat decizia propriului consiliu de a pune o suprataxă „pentru acoperirea cheltuielilor cu buletinele, aparatura cumpărată pentru dotarea biroului de evidenţa persoanelor, toată din bugetul local”, a conchis edilul. Cât despre originalitatea hotărârii la nivelul judeţului, „e treaba fiecărui primar să facă cum crede de cuviinţă”, a mai declarat Feieş.

Imoral, dar legal

Decizia consilierilor din Sebiş, deşi suprinde multă lume, e cam greu de înlăturat dat fiind o Hotărâre aprobată în Consiliul Local. Ceea ce e imoral mai degrabă decât ilegal e faptul de a pune la plată suplimentară pentru un serviciu subvenţionat de stat o parte a populaţiei în timp ce majoritatea plăteşte mai puţin. Dacă statul a luat, Sebişul a pus înapoi şi ceva pe deasupra.

„Decizia fost luată la nivel Consiliului Local Sebiş” Gheroghe Feieş

O decizie împotriva cetăţenilor

La nivelul Direcţiei Judeţene de Evidenţa Persoanelor situaţia de la Sebiş este cunoscută şi au şi fost efectuate câteva cotroale tematice. „Am identificat la dosare doar chitanţele prevăzute de legislaţia în vigoare pentru emiterea cărţii de identitate. În ceea ce priveşte posibilitatea extinderii controlului pe plan finaciar-contabil, nu aveam competenţă în acest sens. Legiuitorul a avut în vedere faptul că actul de indentitate este un document obligatoriu pentru cetăţeanul român, precum şi faptul că nu toţi cei care sunt în situaţia de a solicita eliberarea actului de identitate au şi posibilitatea de a plăti o taxă suplimentară, alta decât contravaloarea actului de identitate, aspect care a fost avut în vedere atât prin subvenţionarea de către stat a contravalorii cărţii de identitate, cât şi prin enumerarea în textul legii a unor situaţii în care se poate aproba scutirea de taxă. De asemenea, se apreciază de către MAI – DEPABD că instituirea unor taxe suplimentare celor existente nu este deloc în interesul cetăţeanului, fiind mai degrabă în interesul autorităţii locale care încasează aceste taxe”, se precizează în comunicatul Direcţiei Judeţene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel