Bugetul militar al Italiei va fi micșorat din nou în acest an, cu mult sub ţinta NATO de 2% din PIB

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Bugetul militar al Italiei va fi redus din nou în acest an, îndepărtând şi mai mult ţara de ţinta NATO de 2% din PIB chiar şi la orizontul anului 2028, a spus miercuri ministrul apărării, Guido Crosetto, în parlamentul de la Roma, conform Reuters.

Cheltuielile de apărare al Italiei s-au diminuat constant de la 1,59% din PIB în anul 2020 la 1,46% în anul 2023 şi 'vor scădea probabil' din nou în acest an, a afirmat Crosetto într-o şedinţă de întrebări şi răspunsuri în camera legislativă inferioară.

'Aceasta nu este o veste care să mă bucure', a adăugat el.

În urma războiului Rusiei în Ucraina, membrii europeni ai NATO sunt sub presiune pentru a îşi spori capacităţile de apărare şi au ajuns iar sub acuzațiile actualului candidat la un nou mandat la Casa Albă, Donald Trump, pentru că nu contribuie destui la bugetul NATO.

La summitul din anul 2014, liderii NATO au hotărât ca ţările lor să se îndrepte spre atingerea unei ţinte de cheltuieli militare de cel puţin 2% din PIB în termen de 10 ani, dar guvernul italian precedent al lui Mario Draghi, a amânat acest scop cu patru ani.

În luna noiembrie, ministrul Crosetto a zis în parlament că până şi ţinta mai puţin ambiţioasă de atins în 2028 este 'dificilă'.

De asemenea, Italia se confruntă cu constrângeri bugetare stricte. Italia este a doua cea mai îndatorată ţară din zona euro, după Grecia.

Totuşi, Crosetto a zis miercuri angajamentul de sprijin în continuare pentru Kiev în războiul contra Moscovei, după ce şefa guvernului, Giorgia Meloni, a semnat acum o săptămână un acord de securitate pe un deceniu cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Kiev.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel