EXCLUSIV  "Bucureşti, Amsterdamul estului". Lazăr (FNA), intervenţie după propunerea lui Caramitru: Aceasta este problema majoră!

Gigel Lazăr
Gigel Lazăr

Gigel Lazăr, preşedintele Federaţiei Neguvernamentale Antidrog (FNA) a vorbit despre propunerea lui Andrei Caramitru de a se legaliza în România prostituţia şi consumul de marijuana şi de transformare a Bucureştiului în "Amsterdamul estului". 

"Noi înţelegem că acestea sunt subiecte care atrag o parte dintre tineri, fiecare îşi are gândirea sa, dintre cei care sunt promotorii acestei forme de dezincriminare. Noi, în general, când ne exprimăm pe acest subiect o facem cu argumente măsurabile şi nu prin termeni comparativi. Observăm această tendinţă în spaţiul public ca toată lumea să compare efectele drogurilor cu cele ale alcoolului şi aşa mai departe. Adică ce provoacă alcoolul şi nu provoacă marijuana. Ceea ce noi, de obicei, nu prea facem. Nu comparăm mere cu pere, lucrurile sunt absolut distincte. 

În schimb, care este problema noastră majoră raportat la acest subiect?

România nu credem că este pregătită să dezincrimineze în primul rând consumul pentru că nu este pregătită să controleze această formă legală, iar acest lucru noi l-am sesizat din 2012, când a apărut fenomenul etnobotanicelor. De aici apar câteva lucruri şi observăm în partea susţinătorilor dezincriminării consumului propriu sau pentru spaţiul recreaţional de tip cluburi, festivaluri şi aşa mai departe, că nu-şi pun un set important de întrebări. Este clar că pe ei nu-i interesează acest lucru şi nici n-ar trebui să-i intereseze până la urmă, fiind o obligaţie a statului. 

Noi am întrebat care sunt criteriile de a selecta şi a aviza producătorii de marijuana şi cum va fi urmărită producţia pentru că ne putem trezi, de exemplu, cu 2.000, 3.000, 10.000 de hectare. Care sunt criteriile, de suprafeţe, care este tipul de marijuana, care este, după aceea, conţinutul de THC? Cine va controla această valoare a THC-ului pentru că ultimele rapoarte ale Europol ne arată nişte creşteri ale THC-ului absolut înfricoşătoare?

După aceea trebuie să vedem care este vârsta, pentru că dacă ne aducem aminte de etnobotanice, peste 70% dintre consumatori erau 16-20 de ani. Cum va fi controlată cantitatea admisă spre vânzare şi cum vei controla dacă se vinde minorilor.

Noi nu avem un astfel de sistem de control pus la punct astfel încât să aplaudăm iniţiativa unora sau a altora care vor legalizarea marijuanei. Lucrurile nu sunt chiar aşa de simple. Când toate acestea vor avea un răspuns din partea autorităţilor statului, atunci putem să discutăm despre oportunitatea unei dezbateri complexe şi serioase despre acest subiect", a explicat, pentru cititorii DC News, Gigel Lazăr. 

Citeşte şi: Caramitru vrea să trasforme Bucureştiul într-un "Amsterdam al estului": Liberalizăm marijuana și prostituția. Rupem!

Lazăr: Degeaba suntem pregătiţi la nivel mental al tinerilor, dacă autoritatea statului nu este capabilă să controleze fenomenul

"Noi suntem în favoare legalizării canabisului în scop medicinal, asta e clar. Punctul doi: suntem împotriva incriminării consumatorului de droguri. Cât priveşte legalizarea consumului în scop recreaţional, noi nu suntem pregătiţi să controlăm fenomenul. Degeaba suntem pregătiţi la nivel mental al tinerilor, dacă autoritatea statului nu este capabilă să controleze fenomenul. Până când nu va demonstra această capacitate, nu cred că e oportun ca în momentul acesta să facem acest pas", a subliniat preşedintele FNA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel