Braşov: Facilităţi extinse pe întreg anul pentru elevi la transportul în comun în municipiul reşedinţă

Elevii braşoveni vor beneficia de facilităţi mai consistente la transportul în comun şi pe perioada întregului an, nu doar al celui şcolar, în urma deciziei luată miercuri de Consiliul Local.

Pentru ca elevii să beneficieze de această facilitate, părinţii vor contribui cu suma de 15 lei, pentru un abonament, care costă 85 de lei/lună, restul sumei urmând să fie achitată operatorului de transport din bugetul local, prin intermediul unităţilor de învăţământ.

"După ce ne-am consultat şi cu şcolile, şi cu societatea de transport, am prezentat şi altor entităţi propuneri, completări, am discutat şi cu consilierii locali în comisiile de specialitate, am simplificat această hotărâre şi am ajuns la această variantă, pentru că iniţial erau sume mai mari care să fie luate în calcul ca abonament, corelat cu absenţele (...) Ori noi mizăm pe faptul că dacă această facilitate se extinde pe întreg anul şcolar, indiferent dacă e vacanţă sau nu, e sâmbătă sau duminică, deci nu se referă la activitatea şcolară, abandonul şcolar va fi redus semnificativ pentru că nimeni nu mai are vreo scuză să nu se deplaseze la şcoală", a declarat, la finalul şedinţei, primarul George Scripcaru.

Conform acestuia, noua modalitate în care se va acorda această facilitate elevilor va obliga unităţile de învăţământ să raporteze corect numărul elevilor care circulă, în mod real, cu mijloacele de transport în comun pentru ca, pe viitor, să nu mai existe situaţii în care de la buget să se piardă bani.

"Astăzi, ne raportăm pe sume alocate la 25.000 de elevi. Teoretic aceştia ar circula cu mijloacele de transport în comun. Din datele pe care le avem, din auditul pe care l-am făcut la şcolile unde s-a constatat că s-au făcut raportări incorecte, ceea ce ne-a dus pe noi să alocăm sume din buget pentru aceste unităţi şcolare nereale şi ne-a creat o problemă majoră (...) sunt 13.000 de elevi. Prin această nouă facilitate noi vom avea clarificări", a subliniat primarul Braşovului.

El a precizat că, din suma rezultată în urma economisirii acestor bani, se vor majora bursele.

"În următoarea şedinţă a Consiliului Local, voi propune o creştere cu 40% a cuantumului burselor de merit, cu 67% a burselor de studiu şi cu 100% a celor sociale", a precizat edilul braşovean.

După adoptarea de către aleşii locali a unui astfel de proiect, bursele ar creşte la 70 de lei cea de merit (faţă de 50 în prezent), 50 de lei cea de studiu (faţă de 30 de lei) şi respectiv 50 de lei cea socială (faţă de 25 de lei actualmente).

Anterior adoptării hotărârii privind facilităţile pentru elevi, aceştia beneficiau de o reducere de 50% din preţul unui abonament, condiţionată de lipsa absenţelor.

Potrivit Hotărârii de Consiliu Local, facilităţile pentru transportul în comun a elevilor se acordă începând cu 1 octombrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel