Bombă găsită într-un camion. Autorități în alertă

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

O bombă a fost găsită de autorități lipită de un camion. Aceasta ar fi putut exploda pe un feribot. 

Poliţia britanică a anunţat joi că a găsit o bombă fixată de un camion în Irlanda de Nord, după ce a fost alertată de prezenţa unui vehicul capcană pe un feribot în noaptea Brexitului, republicanii irlandezi fiind suspectaţi, relatează AFP.

Poliţia din Irlanda de Nord a emis un comunicat în care menţionează că a primit pe 31 ianuarie informaţii conform cărora un dispozitiv exploziv a fost plasat într-un camion care urma să se îmbarce în acea seară pe un feribot în Irlanda de Nord cu destinaţia Scoţia.

Nimic nu s-a descoperit atunci în urma verificărilor, dar abia câteva zile mai târziu, în urma primirii unor noi informaţii, dispozitivul exploziv a fost găsit fixat de un camion într-o zonă industrială din Irlanda de Nord, la circa 40 de kilometri vest de Belfast.

Cine a pus bomba pe camion?

Informaţiile de care dispune poliţia arată clar că republicanii disidenţi au ataşat în mod deliberat un dispozitiv exploziv la camionul de mărfuri, a declarat poliţia.

Republicanii naţionalişti, majoritatea catolici, şi unioniştii, în principal protestanţi, susţinători ai rămânerii Irlandei de Nord în cadrul Regatului Unit, s-au confruntat timp de trei decenii în perioada Tulburărilor, conflict în care a fost implicată şi armata britanică şi care s-a soldat cu circa 3.500 de morţi.

Acordul de pace din Vinerea Mare, încheiat în aprilie 1998, a pus capăt acestui conflict stabilind o împărţire a puterii executive şi menţinerea unei frontiere deschise cu Republica Irlanda, aceasta din urmă fiind o chestiune crucială în negocierile privind Brexitul.

Nivel ridicat privind amenințarea teroristă 

Nivelul ameninţării teroriste în Irlanda de Nord este menţinut de autorităţi la nivelul grav, ceea ce înseamnă că un atac este considerat foarte probabil. O jurnalistă în vârstă de 29 de ani a fost ucisă cu focuri de armă anul trecut în aprilie la frontiera cu Irlanda. Noua IRA, gruparea republicană disidentă care militează pentru reunificarea Irlandei, a revendicat atacul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel