Băncile trebuie să înţeleagă că principalul lor activ sunt clienţii, iar BNR le va recomanda să relaxeze condiţiile de restructurare a creditelor pentru aceia care au probleme, dar reuşesc să achite măcar parţial ratele, a declarat directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.
Oficialul BNR a arătat că numărul creditelor la care se înregistrează restanţe a ajuns la 225.000, informează Mediafax.
"La creditele deja existente, deja cu probleme, se adaugă noi credite. Ponderea creditelor afectate de restanţă în total credite este de 24%. Neperformanţa va fi destul de ridicată în prima parte a anului viitor", a adăugat directorul BNR.
Soldul creditelor acordate firmelor şi populaţiei era la finele lunii octombrie de 221 miliarde de lei (51 miliarde de euro).
"Am avut o discuţie cu domnul Gheţea (Radu Gheţea - preşedintele ARB) legat de situaţiile în care se restructurează un credit, pentru că unele bănci, modul în care au făcut acest lucru, au omorât clienţii sau erau pe punctul să-i omoare şi au înţeles că este mai bine să recuperezi ceva decât să iei în portofoliu clădiri şi terenuri pe care să nu poţi să le vinzi", a spus Cinteză, la seminarul EU-COFILE, organizat de BNR, ARB şi Alpha Bank la Sinaia.
El a spus că la mijlocul săptămânii viitoare Direcţia Supraveghere va trimite spre aprobare o adresă conducerii băncii centrale cu propunerile de relaxare a condiţiilor de restructurare a creditelor. Ulterior, recomandările BNR vor fi transmise băncilor comerciale.
"Procedura va fi aceeaşi, o scrisoare trimisă tuturor băncilor prin cre să le spunem că nu am avut în vedere un cadru aşa de strict. Dacă face plăţi parţiale şi îţi dovedeşte că nu poate să plătească din rată o anumita sumă, astfel de situatii să le încurajăm. Încurajăm acele situaţii în care se dovedeşte că într-adevăr clienţii au probleme", a explicat Cinteză.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu