Lui Klaus Iohannis îi va fi greu să obțină șefia Consiliului European (Bloomberg)

Sursa Foto: AGERPRES
Sursa Foto: AGERPRES

Klaus Iohannis ar fi favorit să ajungă următorul președinte al Consiliului European. 

 

Mario Draghi, fostul premier al Italiei și Xavier Bettel, fostul premier din Luxemburg, sunt câteva nume care ar intra pe o listă de foști lideri europeni ce ar putea să ajungă candidați pentru șefia Consiliului European. De asemenea, potrivit unor surse politice, un alt posibil candidat pe listă ar fi președintele României, Klaus Iohannis. Președintele Consiliului prezidează reuniunile celor 27 de lideri ai Uniunii Europene și reprezintă blocul comunitar în diferite lucruri legate de politica externă. 

După ce Charles Michel și-a anunțat plecarea din funcție, în cadrul aparatului european s-a instalat haosul. Funcțiile cheie ale UE se alocă prin procese complexe care țin cont de afilierea politică a candidaților și de naționalitatea acestora. Astfel, negocierile au început cu mult înainte de termen.

Bloomberg susține că președintele Iohannis își dorește să fie președintele Consiliului European și că ar trebui să demisioneze ca să ocupe funcția

Al doilea mandat de președinte al lui Iohannis se încheie la sfârșitul anului și nu mai poate candida din nou. El ar avea de dus o luptă dificilă pentru a obține postul dacă președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, ar obține un al doilea mandat, deoarece amândoi sunt membri ai Partidului Popular European de centru-dreapta.

O altă complicație la calendarul remanierii posturilor este faptul că alegerile europene au loc între 6 și 9 iunie, ceea ce pune sub criză de timp Europa. Un purtător de cuvânt al biroului lui Iohannis a refuzat să comenteze planurile președintelui, scrie Bloomberg.

Dacă Michel va fi reales, el va putea renunța luna următoare la funcție, înainte ca mandatul său să se încheie în luna noiembrie. Totodată, dacă nu este găsit un înlocuitor, șefia Consiliului European ar putea fi preluată de premierul Ungariei, Viktor Orban, deoarece Ungaria va deține președinția rotativă semestrială a UE.

Președinția ungară aduce foarte multe îngrijorări la nivel european, devenind un factor declanșator pentru un compromis după alegeri sau găsirea unei soluții. Viktor Orban a blocat ajutorul pentru Ucraina, a pus la îndoială invazia rusă, a refuzat să o numească „război” și a fost singurul lider european care s-a întâlnit cu Vladimir Putin de când a fost emis mandatul internațional de arestare pe numele acestuia pentru crimele din Ucraina.

Părerea lui Marcel Ciolacu despre scenariul "Iohannis la Bruxelles"

Întrebat de scenariul în care președintele Klaus Iohannis ar putea fi viitorul președinte al Consiliului European, premierul României, Marcel Ciolacu, a răspuns: „România are o șansă serioasă să ocupe o poziție importantă la nivel european. Este un culoar real și este o șansă, nu doar pentru președintele Klaus Iohannis, ci pentru România", conform Bloomberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel