Biserica poloneză le cere credincioşilor să nu bea alcool timp de 100 de zile

alcool
alcool

Biserica catolică poloneză le cere credincioşilor să se abţină de la consumul de alcool timp de 100 de zile.

Biserica catolică poloneză a lansat credincioşilor săi provocarea de a nu consuma alcool timp de o sută de zile - 'un act de sacrificiu şi patriotism', potrivit Conferinţei Episcopale a Poloniei - începând din 4 august şi până la 11 noiembrie, pentru a sărbători astfel un secol de la redobândirea independenţei ţării, relatează vineri EFE.

Într-o scrisoare citită duminica trecută în parohiile poloneze, episcopii polonezi le-au cerut credincioşilor să se abţină de la consumul de alcool din august până în noiembrie - pentru a marca ziua de 11 noiembrie 1918 - dată în care Polonia şi-a redobândit, după 123 de ani, independenţa. Apelul este unul neobişnuit, având în vedere că în fiecare an Biserica catolică poloneză cere credincioşilor să se abţină de la excesele sezonului de vară şi să nu consume alcool în postul lunii august, însă acum provocarea este dusă mai departe şi se întinde pe parcursul a o sută de zile pentru 'a cinsti naţiunea poloneză'.

Apel la patriotism

Episcopii polonezi fac astfel apel la patriotism, cerându-le cetăţenilor să fie lucizi şi amintindu-le că 'recuperarea independenţei Poloniei s-a obţinut prin luptă, sacrificiu şi muncă'.

'Alcoolul este una dintre cele mai mari ameninţări la adresa familiei, este sursă de divorţuri şi violenţă. Să avem ambiţia de a fi o societate sănătoasă, având în vedere că alcoolul provoacă numeroase boli, inclusiv cancer', se arată în această scrisoare. 'Adevărul este că polonezii beau prea mult alcool şi mult prea des', a declarat într-un interviu radiofonic episcopul Tadeusz Bronakowski, care a reamintit că în prezent în Polonia se consumă mai mult alcool decât în urmă cu o sută de ani, când ţara şi-a redobândit independenţa. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Polonia ocupă locul 14 în rankingul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool (o medie de 12,5 litri de locuitor pe an) - o listă în care pe primul loc se află Belarus, cu un consum de 17,6 litri pe an. Ministerul Sănătăţii notează că aproximativ 800.000 de polonezi sunt dependenţi de alcool, în timp ce trei milioane de cetăţeni consumă alcool în mod regulat. Anul acesta Polonia sărbătoreşte redobândirea independeţei, care a avut loc la 11 noiembrie 1918 la încheierea Primului Război Mondial, după 123 de ani în care a încetat să existe ca stat independent, timp în care teritoriul său a fost împărţit între Prusia (ulterior Imperiul German), Rusia şi Imperiul Austro-Ungar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel