BCE a oprit operaţiunile monetare cu unele bănci din Grecia

Criza politică din Grecia a determinat Banca Centrală Europeană să oprească operaţiunile monetare cu unele bănci din Grecia, care nu au fost recapitalizate, au declarat miercuri surse din instituţia financiară. Deocamdată nu se știe câte bănci elene sunt afectate, iar reprezentanții BCE au refuzat să comenteze situația.

BCE efectuează operaţiuni de refinanţate numai cu băncile solvabile. Fără acces la fondurile BCE, băncile trebuie să ceară asistenţă financiară de urgenţă Băncii Greciei. Nu este clar câte bănci sunt afectate de oprirea finanţării din partea BCE.

 O persoană apropiată situaţiei a declarat că patru bănci elene sunt nevoite să funcţioneze cu capital negativ. Potrivit regulilor BCE, instituţia nu poate oferi lichidităţi băncilor aflate într-o astfel de situaţie.

Surse citate de presa olandeză au afirmat că lichidităţile obţinute de băncile din Grecia de la BCE sunt în prezent cu mai mult de 50% sub nivelul de 73 miliarde euro din ianuarie, întrucât BCE refuză tot mai mult cererile instituţiilor de credit elene, crescându-le dependenţa de Banca Greciei.

 BCE reduce suţinerea pentru Grecia întrucât statul întârzie recapitalizarea sistemului bancar elen, deşi a primit fonduri de 25 de miliarde de euro în acest scop, potrivit cotidianului Financieele Dagblad, preluat de portalul MarketWatch.

 Acordul de finanţare externă de 130 miliarde euro prevede sume de până la 50 miliarde euro pentru recapitalizarea sistemului financiar elen, din care Grecia a încasat deja o primă tranşă de circa 25 miliarde euro. A doua tranşă este programată pentru luna iunie, însă este pusă sub semnul întrebării de instabilitatea politică.

 Cele mai mari patru instituţii de credit din Grecia, National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank şi Piraeus Bank, au raportat pentru anul trecut pierderi totale de peste 28 miliarde de euro. Cea mai mare parte a pierderilor, respectiv 23 de miliarde de euro, a rezultat din participarea băncilor la programul de ştergere a 100 de miliarde de euro din datoria statului elen către creditorii privaţi.

 În România sunt prezente şase bănci greceşti, respectiv EFG Eurobank (prin Bancpost), Alpha Bank, Piraeus Bank, National Bank of Greece (Banca Românească), Emporiki Bank (deţinută de Credit Agricole) şi ATEBank.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel