Bayraktar, drona care a schimbat războiul din Ucraina. Creatorul ei, "Elon Musk al Turciei"

Creatorul dronei Bayraktar
Creatorul dronei Bayraktar

Creatorul dronei Bayraktar este supranumit "Elon Musk al Turciei", iar arma sa este una dintre piesele care ajută Ucraina să reziste în faţa Rusiei. 

Valerii Zaluzhnyi, comandantul forţelor armate ucrainene, a postat la finalul lunii februarie imagini cu un convoi militar rusesc care se apropia de oraşul Herson, la doar câteva zile după startul invaziei. În centrul imaginii, s-a putut observa cum un sistem de ţintire s-a fixat pe un vehicul care a explodat câteva secunde mai târziu. "Iată ce poate face Bayraktar. Bun venit în iad!", a scris atunci Zaluzhnyi. 

Bayraktarul un vehicul automat de zbor, gri, plat, cu aripi în unghi şi o elice în partea din spate, care transportă bombe ghidate prin laser. De asemenea, bayraktarul este suficient de mic încât poate fi transportat într-o camionetă şi costă mult mai puţin decât dronele americane şi israeliene. Creatorul acesteia, Selcuk Bayraktar, este unul dintre cei mai importanţi producători de arme din lume. Iar în Ucraina, bayraktarul a devenit deja o legendă, fiind făcut chiar şi un cântec despre aceasta. 

"Dronele fac ceea ce ar trebui să facă. Distrug unele dintre cele mai avansate sisteme şi vehicule blindate din lume", a declarat Bayraktar pentru New Yorker. "Orice dronă construită azi o pilotez eu, pentru că îmi place", a mai spus acesta. 

Bayraktar, Elon Musk al Turciei

 

Bayraktar, care are peste două milioane de urmăritori pe Twitter, îşi foloseşte imaginea pentru a promova iniţiative educaţionale, dar şi pentru celebrarea martirilor turci. "Mulţi turci îl consideră similar cu Elon Musk", a declarat Federico Donelli, specialist în relaţii internaţionale la Universitatea Genoa, conform sursei citate. 

Bayraktar s-a născut la Istanbul în 1979 şi mai are doi fraţi, unul mai mare şi unul mai mic decât el. Tatăl său a absolvit Universitatea Tehnică din Istanbul şi a pus bazele unei companii de piese auto, în timp ce mama sa a fost economist şi programator. Astfel, fraţii au fost în preajma tehnologiei încă din copilărie. 

Pasiunea pentru aparate zburătoare a prins-o, însă, de la tatăl său, pilot amator. "Avea un avion micuţ, mă simţeam de parcă navigam pe mare. Îmi construiam şi eu modele de aeronave şi le ascundeam sub pat, lucram în secret la ele. Eu ar fi trebuit, de fapt, să învăţ pentru examene", a mai declarat Bayraktar. 

Prima dronă realizată de acesta avea 9 kg şi a zburat doar trei metri. Bayraktar nu a cedat, i-a refăcut designul, iar la al doilea test a stat în aer mai bine de o oră. Ba chiar a testat-o prin supravegherea rebelilor PKK, o grupare separatistă kurdă care se ascundea în munţii din Anatolia. 

"Dronele mele trebuie să fie întărite în luptă, trebuie să fie robuste. Dacă nu merg la înălţimi de sute de metri, în temperaturi de minus 30 grade, atunci e doar un obiect pe care îl cari în rucsac", a punctat el. 

Zelenski, sceptic acum: Dronele pot ajuta, dar nu vor face diferenţa

 

De altfel, o bună parte din experienţa de pe câmpul de luptă a dronelor sale a venit chiar împotriva echipamentelor militare ruseşti. În războiul civil din Libia, TB2-ul lui Bayraktar a înfruntat Pantsir-S1, un sistem anti-aerian rusesc care trage cu rachete în avioane, fiind montat pe vehicule. Cel puţin nouă astfel de sisteme au fost distruse atunci. 

În octombrie 2021, Ucraina a anunţat că ridică o fabrică lângă Kiev pentru asamblarea de drone Bayraktar, iar la scurt timp după Guvernul de la Kiev a postat un clip video care arată un TB2 (Bayraktar) lansând un atac aerian asupra unei poziţii de artilerie din regiunea Donbas. 

Mutarea s-a dovedit, însă, inspirată. În primele zile ale războiului din Ucraina, dronele Bayraktar au distrus 10 baterii de rachete ruseşti şi au bombardat camioane de aprovizionare ale armatei ruse. Singurul dezavantaj al TB2-ului este că nu are nicio şansă contra unui avion de vânătoare, iar acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care clipurile cu drone Bayraktar distrugând ţinte ruseşti nu mai apar la fel de des. 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost iniţiat entuziasmat de potenţial distructiv al TB2-urilor, dar recent şi-a schimbat părerea. "Cu tot respoectul pentru Bayraktar şi pentru orice tip de tehnologie, acesta e un război diferit. Dronele vor ajuta, dar nu pot face diferenţa", a punctat acesta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel