EXCLUSIV  Bătaie Palada-Goțiu: 7 scenarii analizate de Palada pentru a scăpa din criză

După bătaia de la B1 TV, dintre Mihai Goțiu și Mirel Palada, sociologul a dispărut din spațiul public. 

Palada nu a mai scris nimic pe Facebook, unde posta zeci de materiale zilnic, nu a răspuns solicitărilor presei, nu a mai mers la televiziune. Cel mai probabil, sociologul rulează scenarii de răspuns pentru această situație de criză. Care ar putea să fie cel mai eficient?

După ce au fost difuzate și mult-așteptatele imagini, Mirel Palada are următoarele variante de ieșire din situația de criză: 

1. Își pune cenușă-n cap.Lacrimi


Mirel Palada ar putea să recunoască totul, plângând, cerându-și scuze, afirmând că regretă, transmițând în cel mai emoțional mod posibil că nu se va mai repeta incidentul și că a fost un moment de rătăcire. 

Momentul ar putea fi asemănător celui în care Sorin Oprescu a vărsat lacrimi la conferința de presă după tragedia din Parcul Tei. Palada ar mai putea încerca includerea în marea masă a publicului (Și eu sunt om, toți ne pierdem cu firea, cui nu i s-a întâmplat?).

2. Minimizarea incidentului. 

Filmarea nu arată momentul în care Mihai Goțiu ar fi fost lovit cu pumnul, după cum a spus chiar senatorul USR. Mirel Palada ar putea afirma că filmarea nu dovedește că l-a lovit cu pumnul pe Mihai Goțiu, ci doar l-a tras de păr. Totodată, el ar putea spune că reacția lui Mihai Goțiu, care a ripostat, a dus la rănirea acestuia, el dorind doar să se desprindă din încleștarea de senatorul USR. 

Modelul ar fi Traian Băsescu: nu l-am lovit în față, cu pumnul, s-a lovit singur, de dosul palmei. Discursul, susținut de cei care sunt de partea lui palada în spațiul public: Goțiu se poartă ca un copil, pârăște fiindcă a fost tras de păr, exagerează etc.

3. Invocarea provocării: Goțiu- agresor 

Așa cum susțineau, deja, simpatizanții lui Palada, Mihai Goțiu poate fi poziționat drept  agresor, deși el s-a prezentat ca o victimă. Știindu-l o personalitate care se aprinde rapid, Mirel Palada poate spune că Mihai Goțiu l-a provocat, făcându-l nesimțit în repetate rânduri și provocându-l inclusiv în pauzele publicitate. După ce a reacționat, Palada poate afirma senatorul USR a exagerat în mișcări și ripostă și el doar a vrut să-l oprească, picând la mijloc în momentul nepotrivit. 

4. Pixelul albastru, teoria conspirației

Deși în spațiul public s-a vorbit despre pumnul dat în față lui Goțiu, inclusiv B1 TV transmițând acest mesaj, în filmarea de pe camerele de supraveghere a fost tăiat fix acel moment. Astfel, Mirel Palada poate invoca că nu a existat niciun pumn, fiind doar o îmbrânceală sau păruială. Incidentul a avut loc la B1tv, o televiziune anti-PSD, așa cum confruntarea fostului președinte cu filmulețul a avut loc la o televiziune anti-băsistă, de la acea vreme. De aceea a durat o zi difuzarea imaginilor, pentru a putea fi prelucrate astfel încât să pară defavorabile lui Palada, va susține acesta. Strategia de ieșire din criză ar fi una de tipul: ”Să-ți fie rușine, Dinu Patriciu” . 

5. Victimizare. 

Mirel Palada ar putea invoca că este o victimă, că a nimerit în momentul nepotrivit, la locul nepotrivit, cu oamenii ostili. Ar putea avea la baza afirmațiilor sale pe cele ale lui Lili Ruse, care a afirmat, într-un comentariu, pe Facebook, că din emisiunea sa a plecat fericit și liniștit, un comportament fără legătură cu violența. Se încearcă scoaterea mea din viața publică pentru că sunt incomod, se tem, au provocat un incident și acum speculează rezultatul, demonizându-mă, ar putea susține Palada.

6. Retragere, penitență, revenire în timp. 

Palada ar putea să își anunțe ieșirea din spațiul public, ca gest de penitență după un exces emoțional. La fel a făcut Huidu-Prima Tv, după tragedia rutieră pe care a provocat-o. A părăsit emisiunea, a lăsat să treacă un timp în care s-au stins emoțiile, apoi a revenit treptat, ca producător, iar ulterior moderator al show-ului. ”Demisia” din spațiul public lasă fără obiect criticile, stinge scandalul și temperează emoțiile, iar după un concediu de câteva luni de zile, poate un an, reamorsarea scandalului este aproape imposibilă. 

7. Persiflare. Contra-atac

În spațiul public, au apărut deja multe glume despre bătaia dintre Palada și Goțiu. Astfel, sociologul ar putea ironiza și face glume pe seama senatorului USR, după modelul Corneliu Vadim Tudor. ”Cum să nu-i dai una, n-ați văzut ce urât este”? ar fi răspuns Vadim. ”Vă dați seama ce puternic sunt dacă l-am pus jos cu un dos de palmă?”.  Astfel, ar invoca sprijinul simpatizanților săi dar, prin ironie/glume, ar putea atrage și simpatia celor care nu l-au agreat. Minimizarea incidentului reduce intervalul de timp în care acesta ar putea fi uitat. Strategia folosită de fostul lider PRM permite unui personaj cu tupeu să reziste pe scena publică, dacă are și umor, în ciuda unor gesturi deplasate, pe care susținătorii le solicită chiar, iar cei neimplicați le tolerează : ăsta-i Palada, ce să-i faci? În schimb, adversarii sunt puternic iritați și motivați să reacționeze. În cazul în care Palada plănuiește  intrarea în politică și ocuparea locului lăsat liber de Vadim, acest incident ar putea fi declanșatorul  campaniei: ”Da, am hotărât să lupt, întorc foaia, nu mă retrag, dimpotrivă, intru în politică!”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel