Bangkok se scufundă. Până-n 2030 va fi acoperit de apă

Irina Constantin / 02 sep 2018 / 13:05 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Oraşul Bangkok, afectat de creşterea nivelului mării, eroziunea regiunilor costiere şi urbanizarea galopantă, se scufundă. 

Până-n 2030, metropola asiatică ar putea să fie acoperită parţial de apă. 

Construit pe terenuri mlăştinoase la doar 1,5 metri deasupra nivelului mării, acest megalopolis cu peste 10 milioane de locuitori "se scufundă astăzi cu 1-2 centimetri pe an şi riscă să fie afectat de inundaţii foarte importante în viitorul apropiat", a dezvăluit Tara Buakamsri, directorul filialei thailandeze a asociaţiei Greenpeace, într-un interviu acordat pentru AFP.

În timpul marilor inundaţii din 2011, peste o cincime din oraş a fost acoperit cu apă. Zonele periferice au fost deosebit de afectate, în timp ce cartierul de afaceri a fost scutit de un veritabil dezastru graţie unor diguri ridicate în mare grabă. Acest scenariu ar putea să se repete din ce în ce mai des: aproape 40%" din oraş ar putea fi inundat începând din 2030, potrivit previziunilor Băncii Mondiale, ai cărei specialişti consideră că Bangkok este unul dintre cele mai ameninţate oraşe din Asia, alături de Jakarta.

Bangkok, considerat "un oraş obez construit pe un schelet de copil", potrivit unei expresii folosite de geologul Thanawat Jarupongsakul, este mai întâi victima propriei sale dezvoltări frenetice: greutatea blocurilor de tip zgârie-nori, care nu încetează să fie construite în acest oraş aflat într-o perpetuă transformare, contribuie la scufundarea progresivă a metropolei.

"Iar numeroasele canale care traversează capitala, denumită în trecut 'Veneţia Orientului', au dispărut în mare parte, fiind acoperite de o importantă reţea rutieră. Ele reprezentau totuşi un bun sistem de drenaj natural", a declarat Suppakorn Chinvanno, expert în chestiuni climatice la Universitatea Chulalongkorn din Bangkok.

Pânza freatică este ameninţată

La fenomenul de scufundare a oraşului au contribuit şi din milioanele de metri cubi de apă ce au fost pompaţi în pânza freatică timp de multe decenii.

Utilizarea apelor subterane este de acum înainte reglementată, însă anumiţi oameni continuă să străpungă pânza freatică în mod ilegal. În ianuarie, Poliţia thailandeză a inspectat zeci de bordeluri, acuzate că "sifonează" apele subterane pentru a oferi "masaje cu săpun" clienţilor lor. Oraşul asiatic este şi o victimă a modificărilor climei, care au determinat o creştere a apei în Golful Thailandei cu 4 milimetri pe an, depăşind media mondială.

"Astăzi, oraşul este deja în mare parte sub nivelul mării", a precizat Tara Buakamsri. Kilometrii de litoral care înconjoară capitala thailandeză sunt la rândul lor afectaţi de o eroziune importantă.

"Acolo au fost amenajate numeroase ferme de creveţi, fapt care a accentuat fenomenul", a subliniat Suppakorn Chinvanno.


STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26