Avion RyanAir, forţat să aterizeze în Belarus. RAPORT: Amenințarea cu bombă, trimisă la 24 de minute după ce avionul fusese deja deturnat

Avion RyanAir, forţat să aterizeze în Belarus / Foto: Pixabay
Avion RyanAir, forţat să aterizeze în Belarus / Foto: Pixabay

Amenințarea cu bombă invocată de Belarus a fost trimisă la 24 de minute după ce avionul fusese deja deturnat, potrivit unui raport.

Amenințarea cu bombă invocată pe 23 mai de autoritățile bieloruse drept motivul forțării avionului de linie Ryanair, care avea la bord un jurnalist dizident, să aterizeze la Minsk, a fost trimisă după ce avionul a fost deviat, a declarat joi providerul elvețian Proton Technologies AG, transmite CTV News.

Amenințarea cu bombă ar fo fost trimisă abia la 24 de minute după ce avionul fusese deja deturnat. Concluziile raportului vin în contextul în care Belarus susține că a ordonat avionului, care se trecea prin spațiul său aerian în drumul său din Grecia spre Lituania, să aterizeze duminică în capitala bielorusă din cauza amenințării cu o bombă din partea grupului militant islamist Hamas. Jurnalistul Roman Protasevici și iubita sa Sofia Sapega au fost arestați când avionul a aterizat.

VEZI ȘI: Lukashenko, mesaj de sfidare pentru Europa după deturnarea avionului RyanAir

Ce spune Hamas

Hamas a negat că ar avea cunoștințe sau legături cu orice amenințare cu bombă, iar liderii europeni au acuzat Belarusul de piraterie sponsorizată de stat. Miercuri, grupul de cercetare din Londra, Dossier Center, a publicat ceea ce spunea că este un e-mail cu presupusa amenințare Hamas. E-mailul a fost trimis la 24 de minute după ce autoritățile din Belarus au avertizat echipajul avionului că există o amenințare cu bomba, se arată în raport.

Proton a refuzat să comenteze detaliile mesajului, dar a confirmat că a fost trimis după ce avionul a fost deviat.

"Nu am văzut dovezi credibile că afirmațiile din Belarus sunt adevărate. Vom sprijini autoritățile europene în investigațiile lor după primirea unei cereri legale", a declarat compania elvețiană într-un comunicat.

Liderii europeni elaborează noi sancțiuni împotriva Belarusului pentru incidentul de duminică.

Roman Protasevici, lăsat să discute cu un avocat

Roman Protasevici, jurnalistul de opoziţie belarus a fost lăsat să discute cu un avocat joi, după patru zile de detenţie, transmite Mediafax, citând dpa. 

"Totul este bine, are o dispoziţie bună, pozitivă şi este vesel", a declarat, joi seară, despre starea jurnalistului arestat avocata Inessa Olenskaia pentru agenţia de ştiri independentă Belapan.

Avocata a mai spus că nu poate da mai multe detalii din motive de confidenţialitate.

Spusele avocatei seamănă cu mesajul transmis într-un video de Protasevici. Jurnalistul spunea că se simte bine, deşi erau evidente vânătăile de pe chipul său.

VEZI ȘI: Cine este Roman Protasevici, jurnalistul pentru arestarea căruia Lukașenko a deturnat un avion

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel