Cine este Roman Protasevici, jurnalistul pentru arestarea căruia Lukașenko a deturnat un avion

Roman Protasevici, jurnalist Berlarus / Foto: Pixabay
Roman Protasevici, jurnalist Berlarus / Foto: Pixabay

Regimul din Belarus a forțat ieri un avion de călători al companiei RyanAir care mergea de la Atena la Vilnius să aterizeze în Minsk pentru a-l aresta pe jurnalistul Roman Protasevici. 

Deturnarea avionului Ryanair de către forțele loiale președintelui Lukașenko a avut ca scop exclusiv arestarea jurnalistulu Roman Protasevic, în vârstă de 26 de ani. Atât de incomod este acesta pentru regimul din Belarus încât s-a mimat o alertă cu bombă, doar pentru a reține un om. Cin este totuși Roman Protasevici și cum a devenim atât de incomod pentru Lukașenko?

Protasevich este în prezent redactor-șef al unui punct de lucru politic din Belarus găzduit pe aplicația de mesagerie Telegram numită „Belarus of the Brain”, care are aproximativ un sfert de milion de abonați, relatează Reuters. A fugit din Belarus în Polonia în 2019 din cauza presiunilor din partea autorităților, potrivit Media Solidarity, un grup care susține jurnaliștii din Belarus. El și-a mutat părinții în Polonia și după ce au fost supuși supravegherii, a scris el pe Twitter. Ulterior s-a mutat la Vilnius, capitala Lituaniei, unde se află și liderul opoziției Sviatlana Tsikhanouskaya.

Protasevich, rol important în timpul portestelor

Protasevich a lucrat anul trecut ca editor la canalul Nexta Live din Polonia, bazat pe aplicația de mesagerie Telegram, care are peste 1 milion de abonați. Canalul, care este în mod deschis ămpotriva regimului președintelui bielorus Alexandru Lukașenko, a jucat un rol important în difuzarea unor proteste imense de opoziție împotriva lui Lukașenko în 2020.

Nexta a contribuit, de asemenea, la coordonarea acelorași proteste, care au fost provocate de furia generată de rezultatul alegerilor prezidențiale. Imaginile canalului, care au arătat cât de aspru poliția a reprimat manifestanții, au fost utilizate pe scară largă de către mass-media internațională într-un moment în care autoritățile din Belarus erau reticente presei străine să intre în țară.

Protasevich: Voi primi pedeapsa cu moartea aici

Protasevici a publicat în noiembrie pe Twitter o copie a unei liste oficiale din Belarus a teroriștilor: Pe acea listă figura și numele său. Este acuzat, potrivit documentului, că a organizat revolte în masă în timp ce lucra la Nexta. De asemenea, el este acuzat de perturbarea ordinii sociale și de incitare la ură socială.Jurnalistul consideră acuzațiile drept o represiune politică nejustificată.

Un pasager al zborului Ryanair, care a fost forțat să aterizeze, a declarat presei lituaniene că Protasevici avea capul în mâini și tremura când și-a dat seama că zborul său a fost deviat către Minsk. El ar fi spus: „Voi primi pedeapsa cu moartea aici”, în timp ce forțele de securitate l-au condus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel