Avion, deturnat la Minsk. Cum se apără autoritățile din Belarus: Mituri și speculații

Avion, deturnat la Minsk / Foto: Pixabay
Avion, deturnat la Minsk / Foto: Pixabay

Un avion a fost deturnat ieri la Minsk, iar autoritățile din Belarus au încercat să își justifice acțiunile. Ministerul Transporturilor din Belarus susține că a creat o comisie de anchetă.

Un avion a fost deturnat ieri la Minsk. Ministerul Transporturilor din Belarus susține că a creat o comisie de anchetă cu privire la devierea şi aterizarea avionului Ryanair şi va face publice în scurt timp rezultatele acestei anchete, transmite Agerpres, citând Reuters.

Avionul Ryanair, care zbura pe ruta Atena-Vilnius, a fost escortat de un aparat de vânătoare şi forţat să aterizeze în capitala belarusă, unde autorităţile au reţinut un jurnalist critic la adresa guvernului care se afla la bord, după care avionul a putut decola din nou spre destinaţie. Uniunea Europeană şi NATO au cerut luni efectuarea unei anchete internaţionale.

VEZI ȘI: Avion RyanAir, forţat să aterizeze la Minsk. Pasagerii, mărturii despre arestarea lui Roman Protasevici

Deturnarea avionului, prezentată altfel în media din Belarus



Media de stat din Belarus au scris în schimb luni că reacţia autorităţilor a fost normală, având în vedere că se semnalase o "alertă cu bombă", şi l-au prezentat pe jurnalistul arestat, Roman Protasevici, de 26 de ani, drept un "extremist".

Canalul de Telegram Pool Pervogo, care ţine neoficial de preşedinţia belarusă, a publicat un mesaj menit să "risipească toate miturile şi speculaţiile" şi în care explică faptul că avionul se afla în spaţiul aerian al ţării şi, "potrivit normelor, în situaţia unei alerte cu bombă, controlorul de zbor trebuie să-i propună echipajului (să aterizeze) pe cel mai apropiat aeroport, în acest caz cel de la Minsk".

"Faptul că între pasageri se număra şi un extremist nu este vina celor care au decis să-i ajute pe pasagerii avionului.", a scris Pool Pervogo.

Agenţia de stat belarusă pentru aviaţie a explicat la rândul ei luni că avionul Ryanair nu a fost "forţat cu ameninţări" să aterizeze, ci controlorii de trafic aerian au făcut echipajului "recomandări" în acest sens, a consemnat Reuters. În pofida acestor explicații date de autoritățile din Belarus, oficiali din lumea întreagă au reacționat vehement după acest incident. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a catalogat drept "inacceptabil" incidentul. Și la noi, Ministerul Afacerilor Externe (MAE), a cerut o investigație internațională independentă în cazul avionului deturnat în Belarus. De asemenea, MAE a precizat că în avion nu s-au aflat cetățeni români.

VEZI ȘI: Avion, evacuat de urgență pe Aeroportul Internațional Satu Mare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel