Avertizarea lui Bill Gates: Eradicarea poliomielitei nu este garantată

Bill Gates
Bill Gates

Bill Gates, miliardarul din industria tehnologică care a devenit filantrop, a declarat că succesul în combaterea poliomielitei nu este garantat, în ciuda investițiilor de miliarde de dolari făcute de fundația sa în această campanie, informează Reuters.

Bill Gates a avertizat că nu trebuie să ne relaxăm în lupta împotriva acestei boli virale mortale și a salutat duminică un angajament de 500 de milioane de dolari din partea Arabiei Saudite pentru combaterea poliomielitei în următorii cinci ani. Acest lucru plasează Arabia Saudită, alături de Statele Unite, în rândul celor mai importanți donatori naționali pentru această cauză.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt a declarat că există încă un deficit de finanțare de 1,2 miliarde de dolari în bugetul de 4,8 miliarde de dolari al Inițiativei Globale de Eradicare a Poliomielitei (GPEI) până în 2026. Noua sumă anunțată de Arabia Saudită va contribui într-o oarecare măsură la acoperirea acestui decalaj.

Arabia Saudită susţine eradicarea poliomielitei de mai bine de 20 de ani, dar creşterea semnificativă a finanţării vine pe fondul unei situaţii "dificile", a declarat Abdullah Al Moallem, director de sănătate la Centrul de Ajutor Umanitar şi de Ajutorare Regele Salman, principala agenţie de ajutorare din regatul saudit.

Cazurile de poliomielită, o boală virală care provoca în trecut mii de paralizii în rândul copiilor în fiecare an, au scăzut cu peste 99% începând din 1988, datorită campaniilor de vaccinare în masă.

Însă obiectivul de a reduce numărul de cazuri la zero, în special în cele două ţări în care forma sălbatică a virusului rămâne endemică - Afganistan şi Pakistan -, a fost afectat de instabilitatea din aceste regiuni, în care grupuri de copii rămân nevaccinaţi.

"Nu este garantat că vom reuşi", a declarat Bill Gates pentru Reuters într-o convorbire online săptămâna trecută. "Sunt foarte convins că putem reuşi, dar este dificil", a mai spus miliardarul american.

Sprijinul unor ţări musulmane puternice, cum ar fi Arabia Saudită, este de mare ajutor, a adăugat el, în special pentru a răspunde unor suspiciuni persistente cu privire la vaccinare.

Fundaţia Gates a declarat că va deschide un birou regional în Riyadh pentru a sprijini programele de combatere a poliomielitei şi alte programe regionale.

Aceasta alocă totodată 4 milioane de dolari pentru ajutor umanitar în Fâşia Gaza, care va fi distribuit prin intermediul UNICEF. De asemenea, Centrul de Ajutor Umanitar şi de Ajutorare Regele Salman va aloca 4 milioane de dolari, a precizat aceeaşi fundaţie.

Prima ţintă pentru eradicarea poliomielitei a fost ratată în anul 2000, iar Fundaţia Bill şi Melinda Gates este cel mai mare donator care încearcă să atingă acest obiectiv.

"Dacă vom fi încă în aceeaşi situaţie peste 10 ani, oamenii ar putea să mă îndemne să renunţ. Dar nu cred că se va ajunge acolo. Dacă lucrurile merg bine, vom atinge obiectivul în trei ani", a declarat Bill Gates.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel