Avertizare cu privire la un parfum care conține o aromă interzisă, considerată cancerigenă

Fotografie de la RF._.studio, Pexels
Fotografie de la RF._.studio, Pexels

Organizația consumatorilor și utilizatorilor (OCU) a primit o alertă trimisă de sistemul de avertizare rapidă pentru produse periculoase non-alimentare din Uniunea Europeană (Safety Gate), în care se vorbește despre "prezența neautorizată a '2-(4-tert-butilbenzil) propionaldehidă', cunoscută și sub denumirea de Lilial, în ingredientele unei colonii pentru copii.

Produsul în cauză este 'Star Nature căpșune cu frișcă'. În acest sens, OCU a reamintit că începând, cu 1 martie 2022, nu se mai pot comercializa cosmetice care conțin această substanță în Uniunea Europeană. Este vorba despre "un parfum alergenic care a fost inclus în categoria substanțelor CMR, clasificate drept carcinogene, mutagene sau toxice".

Ce este 'Lilial' și de ce este interzisă utilizarea sa

'Lilial' este numele comercial al "unei dintre cele 26 de arome identificate ca alergeni". Prin urmare, OCU amintește într-un alt articol că, începând de la o anumită concentrație, prezența acestei arome trebuie indicată pe ambalaj.

Este vorba despre un "compus chimic organic din grupul aldehidelor aromatice", caracterizat prin aroma sa florală. A fost utilizat în multe produse cosmetice, dar a încetat să mai fie folosit din cauza informațiilor dezvăluite despre toxicitatea sa, conform 20min.es.

"Înainte de interzicerea sa, utilizarea fusese restricționată: în UE era permisă doar în concentrații reduse care variau dacă produsul necesită clătire sau rămâne pe piele", indică OCU.

Ce să faci dacă ai această colonie pentru copii

În cazul în care ai acest produs acasă, OCU recomandă să-l returnezi la magazinul de achiziție și să ceri restituirea banilor. De asemenea, organizația adaugă că pe etichetele produselor cosmetice, această aromă poate apărea și sub aceste denumiri:

2-(4-tert-butilbenzil) propionaldehidă.

Buthylphenyl methylpropional.

p-BMHCA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel