Autostrada Lugoj-Deva. Ministrul Cuc: Cei 15 kilometri finalizați, inaugurați în februarie

Cei 15 kilometri finalizaţi din autostrada Lugoj - Deva vor fi daţi în folosinţă în luna februarie, a anunţat joi ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. 

 
"Am identificat şi am eliminat obstacolele birocratice la CNAIR şi, astfel, secţiunile A, B şi C, în lungime de 15 kilometri, din obiectivul de investiţii autostrada Lugoj - Deva Lot 2 sunt finalizate şi au conexiunea asigurată prin intermediul nodurilor rutiere de la Dumbrava şi Margina, putând fi deschise traficului imediat după efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor. În acest sens, vă informez că în intervalul 6 - 10 februarie vom avea această recepţie şi vom putea da în folosinţă cei 15 kilometri", a declarat ministrul Transporturilor, la începutul şedinţei de Guvern, citează Agerpres.

Premierul Sorin Grindeanu i-a solicitat ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, la începutul şedinţei Executivului din 6 ianuarie, să îi prezinte, în cel mai scurt timp, măsurile necesare, astfel încât să poată fi folosiţi cei 15 - 16 kilometri din autostrada Lugoj - Deva, care sunt finalizaţi, dar nerecepţionaţi. 

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunţa, la sfârşitul lunii decembrie, că lucrările de pe sectorul de autostradă Lugoj - Deva, respectiv Traian Vuia - Margina, pe o lungime de 15 kilometri, sunt în curs de finalizare, astfel încât acest sector să poată fi utilizat de participanţii la trafic, însă acest fapt va fi realizat imediat după clarificarea tuturor aspectelor de natură juridică. 

Citește și: Cătălin Homor, demis de la CNAIR


"Refuzul de viză pentru recepţia la terminarea lucrărilor este invocat de faptul că 'dispoziţiile legale, aşa cum sunt prevăzute de Legea 10/1995, recent modificată şi republicată în septembrie 2016, nu fac referire în mod expres la recepţionarea parţială, ci doar asupra unor lucrări prevăzute într-un contract'. Regulamentul de recepţie aprobat prin HG 273/1994 nu a fost încă actualizat, drept pentru care se vor putea naşte multe interpretări ulterioare dăunătoare companiei. Astfel, 'efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor, investitorul, în speţă compania, va fi pusă în posesie, iar toate riscurile dării în funcţiune a unor părţi din lucrare, fără a se respecta prevederile legale, vor fi preluate tot de companie'", preciza CNAIR, într-un comunicat remis AGERPRES. 

Potrivit CNAIR, în acest caz, "contractul este un tot unitar şi nu a fost elaborat şi întocmit pentru a putea fi monitorizat separat, adică o parte în perioada de garanţie şi o parte în perioada de execuţie". "Potrivit art. 52, alin. (11), lit. b) din Legea finanţelor publice, nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, recuperarea avansului se face potrivit prevederilor contractuale. Astfel, având în vedere faptul că este guvernat de prevederile FIDIC, recuperarea avansului se va face justificat şi prin deducere din Certificatul de plată, până la data emiterii Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrărilor", preciza CNAIR. 

[citeste si]

"Dispoziţiile legale menţionate, raportate la decizia care a fost transmisă pentru acordarea vizei de legalitate, creează dificultăţi în ceea ce priveşte modalitatea de recuperare a avansului, ţinând cont de faptul că momentul la care trebuie raportată recuperarea avansului nu este cert în situaţia mai multor recepţii la terminarea lucrărilor. Deciziile pe care le va lua Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA cu privire la acest proiect vor fi comunicate opiniei publice", arăta CNAIR. 

Contractul de tip FIDIC Galben: Proiectare şi Execuţie a fost semnat în data de 18.10.2013 cu Asocierea Salini Impregilo SpA şi S.E.C.O.L. - Societa Edile Construzioni e Lavori S.A. - SECOL Societa Edile Construzioni Opere e Lavori S.P.A. 

Lungimea autostrăzii Lugoj - Deva este de 28,6 km, localizată în judeţele Timiş şi Hunedoara. Valoarea contractului este de 562,73 milioane de lei, fără TVA, din care 478,32 milioane de lei din fonduri de coeziune (85%), iar 84,41 milioane de lei de la Guvernul României (15%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2022 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0