Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, decorat de Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 18 ianuarie, la Palatul Cotroceni, o alocuțiune în cadrul ceremoniei de decorare a domnului Aurel Vainer, Președintele Federației Comunităților Evreiești din România cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Comandor.

„Stimate domnule Preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România,

Vă felicit cu ocazia împlinirii a 85 de ani!

Domnule Aurel Vainer, viaţa dumneavoastră ne arată cum destinul României stă şi pe umerii fiecăruia dintre noi, prin tăria convingerilor şi soliditatea valorilor ce ne animă.

V-aţi născut într-o mică localitate din Moldova, într-o familie cu mulţi copii, care v-a dat puternice rădăcini iudaice, şi aţi copilărit într-o Românie frământată de agresiuni interne şi externe, marcată de antisemitism şi îndoliată de cruzimile Holocaustului. Cu toate acestea nu v-aţi pierdut nicio clipă dragostea faţă de pământul natal. V-aţi petrecut tinereţea într-o societate a fariseismului care v-a privat de o viaţă comunitară normală, de mulţi dintre apropiaţi, prieteni şi membri ai familiei. Cu toate acestea, dorinţa de a fi util oamenilor v-a făcut un apreciat specialist în domeniul stiinţei economice. Ca şi multor altora, viaţa vi s-a schimbat odată cu Revoluţia din 1989. Aţi devenit un contributor important la revigorarea comunităţilor evreieşti din România şi un promotor al dialogului interetnic şi interconfesional din țara noastră.

În numeroase ocazii am spus că minorităţile etnice sunt un tezaur al României şi punţi de neînlocuit între noi şi ţările de provenienţă ale acestor etnii. Dumneavoastră, domnule Aurel Vainer, în cele 3 mandate în Parlamentul României, aţi fost, în numele comunităţii pe care o reprezentaţi, dar spre folosul tuturor, o adevărată placă turnantă a dialogului politic, intercultural, şi interconfesional.

Stimate domnule Vainer,
Onorată asistență,

În 24 ianuarie voi participa, împreună cu Secretarul General al Consiliului Europei şi cu Preşedintele Republicii Cipru, la ceremonia de marcare a Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Voi inaugura, la sediul Consiliului Europei din Strasbourg, o expoziţie dedicată victimelor Holocaustului, cu titlul „Drepţi între popoare", organizată de Preşedinţia română a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului. Un lucru mă bucură în mod special şi ţin să vi-l mărturisesc: voi putea să evoc la Strasbourg o realizare importantă, pe care am susținut-o încă de la începutul mandatului meu, şi anume decizia înfiinţării, la Bucureşti, a unui Muzeu al Istoriei Evreilor din România. Aţi fost unul dintre cei mai activi susţinători ai acestui proiect, şi vă rog, domnule Președinte Vainer, să îl sprijiniți şi pe mai departe.
Închei felicitându-vă încă o dată şi urându-vă mulţi ani fericiţi alături de cei dragi!"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2022 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0