Atentat premier Palestina. Hamas, acțiune în forță. Schimb de focuri, tensiuni în Orient

Suspectul principal în atentatul comis săptămâna trecută în Fâşia Gaza împotriva convoiului premierului palestinian Rami Hamdallah a decedat în urma rănilor suferite într-un schimb de focuri cu forţele de securitate ale mişcării islamiste Hamas, înaintea arestării sale joi, transmit Reuters şi AFP, citând surse oficiale din Gaza.

Un bărbat bănuit că a fost complice al lui Annas Abu Khousa, suspectul principal, a fost şi el ucis în cursul raidului, a indicat Ministerul de Interne din Gaza, guvernată de Hamas.

Doi membri ai forţelor de securitate ale mişcării islamiste au decedat în aceeaşi operaţiune, care a avut loc în tabăra de refugiaţi Nuseirat din centrul Fâşiei Gaza.

Convoiul lui Rami Hamdallah a fost ţinta unui atentat cu bombă la 13 martie în cursul unei vizite în Fâşia Gaza, pentru inaugurarea unei uzine de tratare a apelor uzate. Premierul Autorităţii Palestiniene a scăpat nevătămat.

Luni, preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a acuzat Hamas că este direct implicată în atentatul cu bombă şi a anunţat viitoare sancţiuni împotriva mişcării islamiste. Hamas a negat acuzaţiile, numind retorica lui Abbas periculoasă şi distructivă.

Autoritatea Palestiniană, recunoscută internaţională şi menită să prefigureze un stat palestinian independent, a fost alungată cu forţa din Fâşia Gaza în 2007 de Hamas, duşman al Israelului şi nefrecventabil pentru o parte a comunităţii internaţionale. Un deceniu de dispute dezastruoase a opus ulterior organizaţiile palestiniene.

Autoritatea Palestiniană îşi mai exercită prerogativele doar asupra unor părţi din Cisiordania, ocupată de Israel. În octombrie, Hamas a acceptat să retrocedeze Autorităţii puterea în Fâşia Gaza, cel puţin civil, dar procesul de reconciliere este din nou în impas.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel