Atentat dejucat în Danemarca. Copenhaga îşi recheamă ambasadorul în Iran

Mihai Ciobanu / 30 oct 2018 / 21:27 Salveaza PDF Comentarii
Atentat - imagine ilustrativă
Descriere foto: Atentat - imagine ilustrativă

Danemarca a anunţat marţi rechemarea ambasadorului său la Teheran după ce a dejucat un proiect de "atac" pe teritoriul său împotriva unor cetăţeni iranieni în represalii la un atac recent în Iran. 

"Am decis să-l rechem imediat pe ambasadorul danez la Teheran pentru consultări (...). Danemarca nu poate tolera în niciun mod ca indivizii aflaţi în legătură cu serviciile de informaţii iraniene să pună la cale atacuri asupra unor persoane'' pe teritoriul său, a declarat ministrul de externe danez Anders Samuelsen în cadrul unei conferinţe de presă, relatează AFP.  

Potrivit şefului serviciului de informaţii danez (PET), Finn Borch Andersen, un norvegian de origine iraniană arestat la 21 octombrie, a pregătit atacuri împotriva a trei iranieni - dintre care cel puţin unul urma să fie ucis - suspectaţi de apartenenţă la Mişcarea de luptă arabă pentru eliberarea Ahvaz. Teheranul acuză această mişcare separatistă de implicare într-un atentat la o paradă militară în care au fost ucise 24 de persoane pe 22 septembrie la Ahvaz, capitala provinciei iraniene Khuzestan, cu populaţie majoritar arabă. 

''Inacceptabil ca Iranul sau orice alt stat străin să plănuiască asasinate pe teritoriul danez''

Premierul danez Lars Lokke Rasmussen a calificat pe contul său Twitter drept ''inacceptabil ca Iranul sau orice alt stat străin să plănuiască asasinate pe teritoriul danez'' şi a indicat că eventuale ''măsuri împotriva Iranului vor fi discutate în cadrul Uniunii Europene". Secretarul de stat american Mike Pompeo le-a cerut aliaţilor SUA să "facă faţă tuturor ameninţărilor Iranului la adresa păcii şi securităţii". "De 40 de ani, Europa este ţinta atacurilor teroriste sponsorizate de Iran", a adăugat el. Potrivit agenţiei de presă iraniene Irna, Teheranul respinge acuzaţiile autorităţilor de la Copenhaga, acuzând duşmanii Iranului că doresc să distrugă relaţiile sale cu Europa.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25