Atac SUA împotriva Siria. Corlățean: Satisfacție pentru Turcia și Israel

Senatorul Titus Corlăţean, fost ministru de Externe, a discutat despre atacul SUA împotriva SUA.

"În primul rând, m-aş opri la semnificaţia reacţiei militare americane. SUA practic transmit un semnal în relaţiile internaţionale de reasumare, sub un preşedinte republican, a leadership-ului la nivel mondial. Avem de a face cu o necesară reacţie din punctul de vedere al dreptului internaţional faţă de o faptă groaznică care este condamnată de dreptul internaţional şi de rezoluţii anterioare ale Consiliului de Securitate - respectiv utilizarea armelor chimice de către regimul Bashar Al-Assad. Iar reacţia americană spune, de fapt, că reacţia comunităţii internaţionale nu poate fi condusă decât de către SUA pentru a pune în aplicare legalitatea internaţională", a afirmat, vineri, Corlăţean, pentru Agerpres. 

El a adăugat că acest semnal vine şi ca un gest care oferă "o anumită satisfacţie atât pentru Turcia, cât şi pentru Israel". 

"Este un semnal politic foarte clar. Poziţia SUA pe relaţia cu Israelul şi cu Turcia, actori importanţi a tot ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu şi în Siria, nu este întâmplătoare. Practic, este vizat un regim la Damasc cu relaţii foarte strânse şi cu sprijin din partea Iranului şi a altor forţe şiite care sunt active în teren. (...) Cunoaştem şi reacţia Turciei faţă de prezenţa şi influenţa iraniană şi şiită din Siria, astfel încât, iată, acest semnal vine şi ca un gest care oferă o anumită satisfacţie atât pentru Turcia, cât şi pentru Israel", a punctat Corlăţean. 

Fostul ministru de Externe a precizat că "semnalul transmis de administraţia republicană faţă de prezenţa Rusiei în Siria va trebui luat în calcul foarte serios la Moscova". 

"Interesele Rusiei au fost exprimate până acum foarte activ în teren în Siria fără ca fosta administraţie democrată condusă de preşedintele Obama să deranjeze foarte mult aceste interese. Lucrurile s-au schimbat şi iată că leadership-ul american sub un nou preşedinte republican spune că există nişte limite ale interesului rusesc în Siria şi va fi foarte interesant de urmărit modul în care Moscova va reacţiona", a spus Corlăţean. 
 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel