ASF, reclamată pentru discriminare

Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR) a sesizat astăzi Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu privire la normele Autorității de Supravegehere Financiară (ASF) care fac referire la stabilirea cuantumului asigurării auto obligatorii de răspundere civilă pentru cetățeni.

”Astfel, CNMR a contestat criteriul categoriei de varsta pentru stabilirea valorii unei asigurari auto obligatorii pe care il considera neconstitutional, discriminatoriu, acesta nereprezentand un criteriu obiectiv in raport cu activitatea prestata.

De asemenea, observam o complicitate intre ASF si companiile de asigurari in vederea realizarii de profituri cat mai mari, principalii posesori de autovehicule fiind persoane pana in 40 de ani.

Discriminarea pe criterii de varsta este extrem de grava si nepermisa, iar CNMR propune conducerii ASF si companiilor de asigurari reglementari ale valorii asigurarilor in functie de aptitudinile de conducator auto ale persoanelor asigurate.

Pe de alta parte, stabilirea unor praguri extrem de mari pentru persoanele tinere reprezinta un obstacol evident in dezvoltarea economiei romanesti prin incarcarea generatiei tinere cu costuri uriase raportat la venituri reduse.

Aceste cuantumuri stabilite in prezent, facand discriminare evidenta in functie de varsta persoanelor, si nu in functie de aptitudinile acestora, incalca grav drepturile cetatenilor si produc dezechilibre sociale majore.

In ceea ce priveste aptitudinile si riscul de accident raportat la varsta persoanei, normele devin halucinante, neexistand garantia unor aptitudini crescute la persoanele trecute de 60 de ani fata de cele de 20 de ani. Dimpotriva, legislatia rutiera fiind in permanenta schimbare, iar odata cu varsta instictele se reduc, consideram ca riscul producerii unui accident este mai degraba ridicat in cazul persoanelor in varsta.

CNMR nu propune insa inversarea acestor cuantumuri, ci eliminarea cu totul a criteriului in functie de varsta si inlocuirea acestuia exclusiv cu criteriul bazat pe aptitudinile si istoricul fiecarui conducator auto”, se arată într-un comunicat de presă.

CITEȘTE ȘI: Râia de BMW se ia de la ASF

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel