ARPIM explică de ce au plecat fabricanții de morfină: un mediu impredictibil și extrem de dificil

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente susține că decizia Mundipharma (producătorul de morfină care a plecat din România) are explicații ce țin de condițiile de pe piața locală.

Decizia s-a bazat pe înăsprirea considerabilă a condițiilor de desfășurare a activității pe piața farmaceutică românească, pe creșterea considerabilă a expunerii la riscuri financiare, precum și pe creșterea nesustenabilă a nivelului de taxare, se arată într-un comunicat ARPIM.

Cauzele plecării Mundipharma

”Mai concret, cauzele care au determinat această decizie au fost: perioada foarte lungă de timp în care listele de medicamente compensate și gratuite nu au fost completate cu molecule noi, inovatoare, prețurile impuse la nivel minim european, referențierea prețurilor produselor originale la cele generice, introducerea pe listele de gratuite și compensate a unor produse care, deși nu se află la dispoziția reală a pacienților, au avut ca efect creșterea coplății suportate în fapt tot de către companie, prelungirea termenelor de încasare a banilor de către producători la peste 300 de zile și în final taxa clawback. ARPIM reiterează faptul că taxa clawback, cumulată cu celelalte măsuri de austeritate - neactualizarea integrală a listei medicamentelor compensate din 2008, termenele de plată foarte lungi, cel mai mic preț la medicamente din întreaga Europă, referențierea pe clase terapeutice - crează un mediu economic și investițional impredictibil și extrem de dificil”.

Președintele executiv al asociației susține că aceasta nu are cunoștință ca în intervalul imediat următor alte companii ARPIM să-și fi anunțat retragerea din România. ”ARPIM, alături de membrii săi, va informa autoritățile și pacienții în cazul în care va fi și alte companii nevoite să se retragă. Companiile farmaceutice, așa cum este Mundipharma în aceste zile, sunt nevoite să acționeze în condiții economice profund nefavorabile și să ia deciziile care se impun de la companie la companie”, se arată în comunicat.

Citește și:

Criză de morfină și analgezice pentru cancer. Rețetele de citostatice, cu banii jos

Mundipharma, despre retragerea din România

Guvernul minte! Nu există un singur producător de morfină

Cepoi: Ministerul Sănătății, surprins nepregătit de lipsa medicamentelor morfinice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel