Armistițiul din Yemen, prelungit cu încă 7 zile

Abdel Malak al-Mekhlafi, ministrul de externe al Yemenului
Abdel Malak al-Mekhlafi, ministrul de externe al Yemenului

Fragilul armistițiu din Yemen va fi prelungit pentru o perioadă de șapte zile începând de luni, ziua în care expiră, a anunțat șeful delegației guvernamentale. Negocierile de pace inter-yemenite s-au încheiat duminică în Elveția sub egida ONU, relatează AFP.

"Armistițiul va fi prelungit cu alte șapte zile și va fi apoi prelungit automat dacă este respectat de cealaltă parte", a declarat la Berna Abdel Malak al-Mekhlafi, ministru de externe al Yemenului, referindu-se la rebelii șiiți houthi proiranieni.

Această decizie, luată la solicitarea președintelui Abd Rabbo Mansour Hadi, a fost anunțată la ONU, a adăugat ministrul, subliniind că prelungirea automată "până la instaurarea unui armistițiu permanent" este "condiționată de angajamentul" rebelilor în aplicarea rezoluției 2216 a Consiliului de securitate al ONU.

Această rezoluție, adoptată în aprilie, îi somează pe rebeli și pe aliații lor, unități ale armatei rămase fidele fostului președinte Ali Abdallah Saleh, să se retragă de pe teritoriile cucerite de anul trecut, printre care capitala Sanaa, și să depună armele.

Abdel Malak al-Mekhlafi, care conduce de marți delegația guvernului său la negocierile de pace cu rebelii, a cerut și eliberarea a cinci personalități deținute de rebelii houthi, printre care și ministrul apărării, Mahmoud Soubeihi, informează AGERPRES. 

"Am obținut asigurări internaționale că vor fi exercitate presiuni asupra celeilalte părți pentru eliberarea deținuților, ridicarea asediului de la Taez și intrarea ajutorului umanitar în acest oraș" din sud-vestul Yemenului, asediat de luni de zile de rebeli, a spus el.

Mediatorul ONU Ismail Ould Sheikh Ahmed a anunțat anterior că la 14 ianuarie va avea loc un nouă rundă de negocieri de pace pentru a continua discuțiile privind o soluționare politică menite să pună capăt unei perioade de nouă luni de război în Yemen.

"Această nouă rundă va depinde de angajamentul celeilalte părți în a-și îndeplini obligațiile", a afirmat totuși ministrul de externe.

Războiul, care a afectat direct 80% din populația acestei țări sărace din Peninsula Arabică, a favorizat și creșterea influenței grupurilor jihadiste, printre care Statul Islamic (SI), notează AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel