Armată europeană. Szijjarto, reacție la apelul Angelei Merkel

Descriere foto:

Peter Szijjarto a reacţionat la un apel recent al cancelarului german Angela Merkel pentru crearea unei armate comune a UE.

Ungaria este favorabilă sporirii capacităţii de apărare a Uniunii Europene şi cere Europei să facă mai mult în această privinţă, a afirmat miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, care a reacţionat astfel la un apel recent al cancelarului german Angela Merkel pentru crearea unei armate comune a UE, informează Reuters. Oficialul ungar a spus, de asemenea, că ţara sa a prezentat în trecut o propunere similară.

Totuşi, ca membră a NATO, Ungaria consideră că este important să se evite orice paralelă între o potenţială armată a UE şi Alianţa Nord-Atlantică - a accentuat Szijjarto. Acesta a adăugat că o armată a UE este necesară pentru a se apăra de ameninţările externe cu care se confruntă blocul comunitar, cum este cazul imigraţiei ilegale.

Armată europeană adevărată

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat recent că Europa nu va putea să se apere fără ''o armată europeană adevărată'', iar preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, fost premier al Luxemburgului, este de mult timp un susţinător vocal al ideii că Uniunea Europeană trebuie să aibă o capacitate de apărare comună suplimentară, separată de NATO, alianţă dominată de SUA. Unii lideri europeni împărtăşesc opinia Marii Britanii - ţară care se va retrage din Uniunea Europeană la finalul lui martie 2019 - potrivit căreia un rol militar mai pregnant al Uniunii Europene ar putea submina NATO.

Totuşi, majoritatea statelor membre UE au convenit în decembrie anul trecut să coopereze cu privire la finanţarea şi dezvoltarea forţelor lor armate. Un Fond european pentru apărare urmează să fie înfiinţat în 2019 pentru a dezvolta capacităţile militare ale statelor membre şi a promova independenţa strategică a UE. Parisul a iniţiat paralel cu opt parteneri un grup european de intervenţie destinat să poată întreprinde rapid o operaţiune militară, o evacuare într-o ţară în război sau să ofere asistenţă în caz de catastrofă.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26