Active ArcelorMittal din Luxemburg şi Belgia, la un pas de vânzare

Grupul german Salzgitter intenționează să preia activele ArcelorMittal din Luxemburg şi Belgia.

Producătorul german de oţel Salzgitter a depus o ofertă pentru preluarea unor unităţi din Luxemburg şi Belgia, care sunt scoase la vânzare de ArcelorMittal, în vederea obţinerii aprobării Uniunii Europene pentru achiziţionarea oţelăriei Ilva, din sudul Italiei, contra sumei de 1,8 miliarde de euro, transmite Reuters.

Sunt vizate două linii de laminare la rece şi facilităţile unde se produc oţel şi cositor din Dudenlange (Luxemburg) şi Liege (Belgia). Săptămâna trecută, ministrul italian al Industriei, Luigi Di Maio, a avertizat că se aşteaptă la o propunere 'mult mai bună' de la ArcelorMittal privind locurile de muncă şi protecţia mediului la cea mai mare oţelărie din Europa, Ilva. Preluarea Ilva de către ArcelorMittal urma să aibă loc la 1 iulie, dar Luigi Di Maio a anunţat amânarea tranzacţiei până pe 15 septembrie.

'Planul privind locurile de muncă şi protecţia mediului nu este satisfăcător. Ne aşteptăm de la ArcelorMittal la propuneri care să fie mult mai bune', a declarat ministrul italian al Industriei, după o întâlnire cu reprezentanţii companiei şi ai sindicatelor.

Oţelăria Ilva

Ilva, aflată în oraşul Taranto din sudul Italiei, producea anual nouă milioane tone de oţel, aproximativ 40% din producţia de oţel a Italiei, şi îl furniza producătorilor auto, de echipamente electrice şi constructorilor de nave. Guvernul italian a preluat, temporar, controlul la Ilva, pentru a supraveghea lucrările de curăţare ale acestei oţelării implicate într-un scandal de poluare.

ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel din lume, a oferit 1,8 miliarde de euro pentru Ilva şi a acceptat să rezolve problemele cu care se confruntă oţelăria, investind încă 2,3 miliarde de euro pentru modernizare şi tehnologii ecologice. În schimb, ar urma să fie concediaţi 5.500 din cei 14.000 de angajaţi, până în 2023.

Îngrijorări UE 

În mai, ArcelorMittal a angajat grupul american Bank of America-Merrill Lynch pentru a gestiona până la sfârşitul lui 2018 vânzarea de active, răspunzând astfel îngrijorărilor UE în materie de concurenţă

Grupul ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică şi minieră din lume, prezentă în peste 60 de ţări, în 19 dintre acestea având unităţi proprii de producţie. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi, Iaşi, Roman şi Hunedoara.

Vezi și: ArcelorMittal preia Ilva, cea mai mare oțelărie din Italia


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25