Urmărește emisiunea live


Apollo 1, catastrofa care a marcat NASA, asemănare cu tragedia de la Piatra Neamț: A schimbat TOTUL

foto pixabay, foto cu caracter ilustrativ
foto pixabay, foto cu caracter ilustrativ

În 27 ianurie 1967 s-a produs o catastrofă de proporții pentru NASA, când echipajul Apollo 1 a murit în incendiul izbucnit în timpul unui test, înainte de lansare. 

Scânteia unui fir s-a transformat într-un incendiu de proporții în mediul sub presiune de oxigen pur. 

Inginerii de la NASA pregăteau atunci prima misiune spațială cu echipaj uman, format din Virgil Grissom, Edward White şi Roger Chaffee. Erau efectuate teste la sol, cu trei săptămâni înainte de plasarea pe orbită. Incendiul a pornit de la o scânteie de la firele de lângă scaunul lui Grissom și s-a extins rapid. Nicio șansă de salvare nu au avut cei trei astronauți. Trapa de evacuare s-a blocat în timp ce flăcările s-au extins cu putere. 

Comisia de anchetă a ajuns la concluzia că tragedia a fost provocată de un ”scurtcircuit survenit într-o atmosferă de oxigen pur”. După acel moment, s-a decis ca atmosfera din interiorul navelor spaţiale să fie alcătuită din 60% oxigen şi 40% azot, adică să conţină mai puţin oxigen decât în varianta inițială. 

Următoarea lansare a primit numele de Apollo 4, în semn de omagiu pentru cei trei astronauți care au murit în misiunea Apollo 1. Virgil Grissom ar fi fost primul om care ar fi trebuit să pășească pe Lună, dacă incendiul din timpul testelor nu l-ar fi ucis. Doi ani și jumătate mai târziu, Neil Armstrong, Buzz Aldrin şi Michael Collins au ajuns pe Lună, într-un moment istoric pentru omenire. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel