România era, în 2012, țara europeană cu cea mai mare scădere a prețului alimentelor. În 2013, situația e cu totul diferită.
Românii au cheltuit pe legume, în luna februarie, cu 25,7% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit Comisiei Europene, România are cea mai mare creșere de preț din toată Uniunea, legumele scumpindu-se, în medie, cu 4%.
În februarie 2012, România raporta cea mai mare scădere de preț la legume din UE, de 23,6% față de aceeași perioadă a lui 2011. Majorările au apărut începând cu luna august 2012, cu 6,3%, crescând progresiv până la 20,8% în decembrie 2012.
De Ce au crescut prețurile în acest ritm
Reprezentanții producătorilor de legume spun că explicația majorării prețurilor este reprezentată de scăderea producției locale. Scumpirea prețului gazelor și a imputurilor sunt câteva cauze.
Pe de altă parte, nici importatorii nu mai aduc cantități importante în România, pentru că nu mai au piață de desfacere.