Alternativa de reconstrucţie pentru Uniunea Europeană. Planul a patru țări

Patru ţări din Uniunea Europeană propun o alternativă la planul Merkel-Macron pentru redresarea de după pandemia de Covid-19. 

Austria, Suedia, Danemarca şi Olanda au prezentat o contrapropunere la iniţiativa franco-germană pentru un plan de reconstrucţie pentru Uniunea Europeană după pandemia de coronavirus, relatează sâmbătă dpa, scrie Agerpres. 

Cele patru ţări conservatoare din punct de vedere fiscal sunt în favoarea unui fond de urgenţă unic pentru consolidarea economiei UE.

Este deosebit de important ca statele să limiteze acest ajutor de urgenţă la doi ani, potrivit unui comunicat difuzat sâmbătă de cancelaria austriacă.

În contrapropunere, anunţată deja de mai multe ori, cele patru state clarifică de asemenea că nu vor fi de acord cu mutualizarea datoriilor şi creşterea bugetului UE.

Proiectul de propunere a fost văzut de dpa sâmbătă

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au prezentat recent un concept de 500 miliarde de euro (545 miliarde de dolari) pentru un plan de recuperare după pandemia de coronavirus.

Conceptul este că banii ar trebui strânşi de către Comisia Europeană ca împrumuturi pe piaţa de capital şi distribuiţi sub formă de subvenţii prin bugetul UE.

Cel mai greu lovite state precum Italia sau Spania, dar şi sectoarele de afaceri afectate, ar putea primi subvenţii. Cu toate acestea, pentru a face acest lucru, toate cele 27 de ţări din UE ar trebui să fie de acord.

Concept criticat dur 

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a criticat dur acest concept în numeroase interviuri şi apariţii în ultimele zile.

"În mod clar, spunem da ajutorului de urgenţă pentru coronavirus, dar ceea ce respingem este o uniune a datoriilor prin uşa din spate", a declarat el într-o intervenţie vineri ca oaspete la conferinţa online a conservatorilor bavarezi din sudul Germaniei, Uniunea Creştin-Socială (CSU).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel