Alexandru Cumpănașu, prognoză despre premierul din Turcia

Alexandru Cumpănașu
Alexandru Cumpănașu

Alexandru Cumpănașu, președintele Asociației pentru Implementarea Democrației, a făcut o prognoză, bazată pe informații din surse diplomatice, despre premierul din Turcia.

Alegerile, care s-au desfășurat în urmă cu 45 de zile, nu au asigurat nici unui partid majoritatea, Opoziția respingând o colaborare cu partidul președintelui Erdogan, AKP, aflat la guvernare de 13 ani.

”În câteva zile Turcia, va avea un nou guvern, a declarat Alexandru Cumpănașu, pentru DCNews. Președintele Recep Tayip Erdogan a amenințat cu anticipate, dacă nu se poate coagula o majoritate parlamentară. Negocierile trebuie finalizate în cel mult două săptămâni. Ori, anticipatele nu convin partidelor din Opoziție. Erdogan, care a guvernat mai bine de un deceniu, dorea să obțină o majoritate confortabilă, care să-i permită schimbarea Constituției, oferind mai multe puteri președintelui. Pentru prima dată, însă, partidul minorității kurde a trecut pragul electoral, ceea ce a dus AKP sub 50 la sută. În cazul anticipatelor, este posibil ca o parte a electoratului nationalist să revină la AKP, pe tema kurdă, ceea ce ar anula avantajul pe care Opoziția îl are în acest moment”.

Unul din partidele de Opoziție va vota guvernul lui Erdogan 

”Unul din cele trei partide de Opoziție va intra la guvernare în următoarele două zile, a spus Cumpănașu, în ciuda declarațiilor de respingere a colaborării cu AKP. Șeful acestui partid va primi sprijinul AKP pentru postul de președinte al Parlamentului. Cel mai probabil, actualul premier, Ahmet Davutoğlu, va conduce  și noul govern. Davutoğlu , care l-a succedat pe actualul președinte la conducerea partidului și a guvernului, în 2014, este omul de încredere al lui Erdogan. Chiar dacă Erdogan nu a reușit schimbarea Constituției, va conduce din umbră, prin Davutoğlu, mai ales că în cazul unei coaliții premierul depinde mai mult de președinte”, a spus Cumpănașu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel