Alertă! Pestă porcină africană în Bulgaria

Eduard Pascu / 13 feb 2019 / 17:56 Salveaza PDF Comentarii
Pestă porcină
Pestă porcină

Bulgaria a confirmat un nou caz de pesta porcină africană la un mistreţ găsit în apropierea oraşului Devnya, din nord-estul ţării, a anunţat Autoritatea de siguranţă alimentară, transmite Reuters.

Pesta porcină africană este o boală extrem de contagioasă care afectează porcii domestici şi mistreţii. Boala nu afectează şi nu se transmite la oameni. În august, Bulgaria a raportat primul său focar de pestă porcină africană la şapte porci din curtea unei ferme aflate în apropierea graniţei cu România.

Sute de mii de porci au fost sacrificați în România

 

Potrivit datelor ANSVSA din 8 februarie, pesta porcină africană evoluează în prezent în 298 de localităţi din 19 de judeţe, cu un număr de 1.127 de focare (dintre care 18 în exploataţii comerciale), iar în alte trei judeţe există doar cazuri la mistreţi. Conform sursei citate, în total au fost eliminaţi 365.172 de porci afectaţi de boală şi există 916 cazuri la mistreţi. Prezenţa virusului PPA în România a fost semnalată prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

 

Fără tratament sau vaccin 

 

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală - raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

Vezi și:Zeci de porci au fost sacrificați la Sfântu Gheorghe, după apariția pestei porcine


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27