Alertă OMS: ”Risc biologic uriaș”. Un laborator cu virusuri periculoase a fost capturat de luptătorii din Sudan

Fotografie de la Polina Tankilevitch: Pexels
Fotografie de la Polina Tankilevitch: Pexels

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat marți cu privire la un ”risc biologic uriaș” după ce luptătorii sudanezi au confiscat Laboratorul Național de Sănătate Publică din capitala Khartoum.

O sursă medicală de rang înalt a declarat pentru CNN că laboratorul, care conține mostre de boli și alt material biologic periculos, a fost preluat de forțele RSF. 

Nima Saeed Abid, reprezentantul OMS în Sudan, a descris situația ca fiind ”extrem de periculoasă pentru că avem izolate de poliomielita în laborator, avem izolate de rujeolă în laborator, avem izolate de holeră în laborator”.

”Există un risc biologic uriaș asociat cu ocuparea laboratorului central de sănătate publică din Khartoum”, a adăugat el.

OMS a mai declarat că ”tehnicienii nu mai au acces la laborator” și că instalația a suferit întreruperi de curent, adică ”nu este posibil să se gestioneze corect materialele biologice care sunt depozitate în laborator pentru scopuri medicale”.

Citește și: Seminţele colapsului Sudanului au fost semănate cu decenii în urmă

Întreruperile de curent înseamnă, de asemenea, că există riscul deteriorării stocurilor epuizate de pungi de sânge, potrivit directorului general al laboratorului.

Sursa medicală a declarat pentru CNN că ”pericolul constă în izbucnirea oricărei confruntări armate în laborator, deoarece asta va transforma laboratorul într-o bombă germinativă”.

”Este necesară o intervenție internațională urgentă și rapidă pentru restabilirea energiei electrice și protejarea laboratorului de orice confruntare armată, deoarece ne confruntăm cu un pericol biologic real”, a adăugat sursa.

Țările se întrec pentru a evacua cetățenii din Sudan

Regatul Unit, Franța, Coreea de Sud și o mulțime de alte țări au confirmat marți că retrag cetățenii după ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunțat că a fost convenită o încetare a focului pentru trei zile.

Între timp, Casa Albă are în vedere un plan de a trimite trupe americane în Port Sudan pentru a ajuta la evacuarea cetățenilor americani, a declarat luni pentru sursa citată un oficial american care cunoaște operațiunile.

Trei nave de război americane sunt, de asemenea, desfășurate în largul coastei Sudanului. Un oficial al Marinei a declarat că SUA trimit USNS Brunswick în Sudan, la o zi după ce Pentagonul a declarat că USS Truxton este deja în largul coastei țării, iar USS Lewis B. Puller este pe drum.

Citește și: Marea evacuare: Lista țărilor care au decis să-și evacueze cetățenii din Sudan

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel