Urmărește emisiunea live


Alegerile preliminare, blocate din cauza sistemului informatic. Opoziția îl acuză pe Orban

Votul online și în persoană, la alegerile preliminare din Ungaria, a fost întrerupt, după ce sistemul informatic de evidență a persoanelor s-a blocat. Opoziția susține că regimul Orban sabotează alegerile, guvernul dă vina pe incompetența partidelor care au organizat alegerile.

Opoziția din Ungaria s-a unit și încearcă să stabilească un candidat comun pentru alegerile de anul viitor, singura șansă de a prelua puterea de la Fidesz și Viktor Orban. Sistemul electoral din Ungaria acordă un bonus pentru partidul clasat pe locul întâi, care îi oferă acestuia majoritatea locurilor din Parlament, chiar dacă nu întrunește majoritatea opțiunilor alegătorilor. FIDESZ a obținut, grație acestui sistem, o supermajoritate, în 2014 și 2018.

Alegerile preliminare se desfășoară între 18-26 septembrie, alegătorii putând vota atât fizic, cât și online.

Opoziția reunește, din decembrie 2020, șase partide, care acoepră întreg spectrul, de la stânga radicală, la ecologiști și dreapta extremă. Cele șase formațiuni politice (Coaliția Democrată, Jobbik, Verzii,  Mișcarea Momentum, Partidul Socialist și Partidul Dialog pentru Ungaria) vor depune liste comune și un candidat unic la funcția de premier, fiind unite doar de  dorința de a îndepărta FIDESZ de la guvernare. La precedentele alegeri, cele șase formațiuni au obținut împreună puțin peste 46% din voturi. 

În ciuda divergențelor ideologice, partidele de Opoziție se declară unite împotriva corupției și autoritarismului asociate regimului Orban și a politicii acestuia de confruntare cu Bruxelles-ul.

Electoratul a fost chemat la alegerile preliminare pentru a alege dintre cei peste 250 de candidați ai celor șase partide, care să deschidă lista la alegerile din 2022 și, în cazul victoriei, să conducă guvernul. Dacă e necesar un al doilea tur de scrutin, acesta va fi organizat între 4-10 octombrie.

Potrivit cercetărilor sociologice, susținătorii Opoziției din Ungaria agrează acest sistem de vot preliminar, menit a consolida o listă unică, singura șansă de a înlătura guvernarea lui Viktor Orban. 

Supraîncărcarea sistemului informatic, și blocarea alegerilor, a dus însă la o serie de acuze între Putere și Opoziție. Partidele anti-Orban acuză guvernul de sabotaj, presa regimului susține că incompetența Opoziției nu îi permite să gestioneze procesul complicat al alaegerilor preliminare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel