Alegeri SUA. S-a cerut oficial renumărarea voturilor

Ecologista Jill Stein, fostă candidată independentă în alegerile prezidențiale din SUA,  a solicitat oficial, vineri, Comisiei electorale din Wisconsin, renumărarea voturilor din acest stat, o operațiune care va începe, potrivit acesteia, "săptămâna viitoare", transmite AFP și preluat de Agerpres.

Jill Stein intenționează de asemenea să ceară recalcularea voturilor în Pennsylvania și Michigan, două alte state americane foarte disputate, care au înclinat balanța în favoarea președintelui ales, Donald Trump, pe 8 noiembrie.

Comisia electorală din Wisconsin (nordul SUA) a confirmat că "se pregătește să renumere voturile" conform cererii fostei candidate a Partidului Verde, adaugă AFP.

Aceasta a asigurat vineri, pe Twitter, că renumărarea "va începe săptămâna viitoare". De partea sa, comisia afirmă că această nouă numărare a voturilor va trebui să se încheie până cel mai târziu la 13 decembrie.

Comisia spune că încă socotește suma pe care partidul ecologist va trebui să o plătească pentru această operațiune.

Fosta candidată a Partidului Verde a afirmat vineri, pe site-ul său, că a strâns peste 4,8 milioane din cele 7 milioane de dolari necesari pentru a finanța renumărarea voturilor în trei state-cheie: Wisconsin (nord), Pennsylvania (est) și Michigan (nord).

[citeste si]

Având încheiată strângerea fondurilor pentru renumărarea voturilor în Wisconsin (unde vom începe procedura vineri) și în Pennsylvania (unde banii ar trebui strânși până luni), ne vom concentra pe colectarea fondurilor necesare pentru a renumăra voturile în Michigan, unde fondurile trebuie strânse până miercuri, potrivit site-ului candidatei.

Aceste noi numărări fac parte dintr-o mișcare electorală care vizează asigurarea integrității (procesului) și evidențierea modului în care sistemul electoral american este puțin fiabil, explică susținătorii lui Jill Stein.

Potrivit lui Stein, experții electorali au înregistrat în cele trei state 'anomalii statistice' care provoacă temeri.

Candidata democrată Hillary Clinton a adunat cu două milioane de voturi mai mult decât contracandidatul său republican, potrivit Cook Political Report. Însă acest avans de 1,5 procente nu schimbă nimic din rezultatul alegerilor, Donald Trump câștigând majoritatea celor 538 de mari electori necesară pentru a ajunge președinte al SUA.

Hillary Clinton și-a recunoscut înfrângerea și până în prezent nu a contestat rezultatele scrutinului din 8 noiembrie. Ea a pierdut în Wisconsin (10 mari electori) la o diferență de 27.000 de voturi, iar în Pennsylvania (20 de mari electori) la o diferență de 60.000 de voturi. În Michigan (16 mari electori), diferența ar fi de 10.704 de voturi, potrivit datelor încă neoficiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel